U ZDK objavljen spisak firmi koje su ostvarile pravo na subvenciju plaće za mart

08.05.2020. 09:22 / Izvor: Akta.ba
U ZDK objavljen spisak firmi koje su ostvarile pravo na subvenciju plaće za mart

Na spisku se kako je ranije i odlučeno nalazi 50 privrednih subjekata sa 234 uposlena, a ukupan iznos odobrene subvencije je 47.502 KM.

Nakon odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo privrede objavilo je spisak za prvu grupu privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na subvencije dijela minimalne plaće za mart.

Na spisku se kako je ranije i odlučeno nalazi 50 privrednih subjekata sa 234 uposlena, a ukupan iznos odobrene subvencije je 47.502 KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić  kazao je kako su zaprimili 2.000 zahtjeva privrednih subjekata, koji se obrađuju prema redoslijedu pristizanja.

"Imamo formirane dvije komisije, a zbog obima posla formirat ćemo još komisija kako bismo ubrzali obradu zahtjeva", rekao je Jelić.

Na sjednici Ekonomsko socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojskog kantona dogovoreno je da se novi javni poziv za april dodatno modifikujemo na način da poslovni subjekti dobiju određena grant sredstva za finansiranje plaće, ali da oni koji su već isplatili plaću za april to dokažu, a oni koji nisu isplatili plaću da u roku od osam dana opravdaju sredstva.

„To će, ubrzati proces isplate, a s druge strane će doći do brzih rješenja", rekao je premijer Mirza Ganić, dodajući da je dogovoreno da se korištenje subvencije za april omogući i auto-školama s obzirom da je naknadno, nakon konsultacija sa FUCZ, utvrđeno da je i njima bio zabranjen rad.

Kada se objavi novi poziv pravna i fizička lica kojima je odobrena subvencija za mart neće morati dostavljati novu dokumentaciju za april, nego će biti dužni podnijeti samo zahtjev za odobravanje subvencije.

Uslov za dodjelu subvencije je da subjekti nisu otpuštali radnike u periodu od 29.02. do 30.04. te da su izmirili doprinose zaključno sa 29.02. ove godine.

Javni poziv za isplatu punog iznos minimalne plaće za mjesec april trebao bi biti raspisan iduće sedmice.

Pored mjere subvencije plaće za privredne subjekte kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa, u ovom Kantonu drugom mjerom je pojednostavljena dodjela kredita iz Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK, teškog 1,5 miliona KM, a u budžetu Ministarstva za privredu osigurana su sredstva za subvenciju kamate za korisnike kreditne linije.

 

Spisak za prvu grupu privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na subvencije dijela minimalne plaće za mart možete pogledati ispod teksta.

PREUZMI DOKUMENT:
Spisak privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na subvencije

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti