"FH Srebrenoj malini" od pet transakcionih računa, dva glavna

08.05.2020. 15:58 / Izvor: Akta.ba

Analizirajući stanje računa u bazi podataka, dolazimo do informacije da je "Srebrenoj malini" 21. februara ove godine blokiran račun. Ali, samo tri kasnije, ova firma otvorila je pet računa u tri banke.

Kompanija "FH Srebrena malina" čiji je vlasnik Fikret Hodžić, poznat kao TV voditelj, ima dva glavna računa u bankama, iako je u RS i FBiH već tri godine u primjeni Zakon o unutrašnjem platnom prometu kojim je utvrđeno da svi poslovni subjekti moraju imati određen samo jedan glavni račun.

Na osnovu Izvještaja o historiji statusa računa poslovnog subjekta, Akta.ba saznaje da "FH Srebrena malina" posjeduje glavne račune u ZiraatBank BH koji je glavnim računom proglašen 30.10.2015.godine, te u Privrednoj banci Sarajevo koji je proglašen 06.06.2019. godine.

Analizirajući stanje računa u bazi podataka, dolazimo do informacije da je "Srebrenoj malini" 21. februara ove godine blokiran račun. Ali, samo tri dana kasnije, ova firma je ažurirala četiri računa u tri banke.

Ono što je posebno zanimljivo, a pokazuje historija računa, jeste da je račun u Privrednoj banci 04.05.2020. blokiran i odblokiran u roku od sat vremena. 

Inače, nekoliko dana prije toga, tačnije 30.04. FH Srebrena malina je uplatila više od milion maraka PDV-a na račun Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine nakon uvoza 80 respiratora iz Kine.

Državna agencija za istrage i zaštitu čeka i podatke iz Kine o tome ko je i kako izabran za ovaj posao.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti