Direktor UKC Tuzla: Aparati koje smo dobili od Violete nisu respiratori

12.05.2020. 16:03 / Izvor: Vijesti
Direktor UKC Tuzla: Aparati koje smo dobili od Violete nisu respiratori

Donirani medicinski aparati - barem dio njih - zapravo i nisu u današnje vrijeme toliko traženi i neophodni respiratori.

Vlasnik kompanije "Violeta" Petar Ćorluka nedavno je medicinskim ustanovama širom BiH donirao opremu u vrijednosti od 400.000 KM za borbu protiv koronavirusa.

Između ostalog, vrijednu donaciju činilo je, kako je objavljeno u javnosti, šest respiratora koji su dostavljeni bolnicama u Bihaću, Mostaru, Tuzli, Sarajevu.

No, ispostavit će se da ti medicinski aparati - barem dio njih - zapravo i nisu u današnje vrijeme toliko traženi i neophodni respiratori.

Tu ekskluzivnu informaciju otkrio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Vahid Jusufović, prenose Vijesti.ba.

UKC-u Tuzla, kako kaže Jusufović, "Violeta" nije dostavila nikakav respirator, već - oksigenator.

"To su dva potpuno različita aparata. Taj oksigenator ima svoju terapijsku vrijednost i mi se gospodinu Ćorluci zahvaljujemo. Donirao nam je vrijedan aparat, ali to nije klasični invazivni respirator.", riječi su doktora Jusufovića.

Na pitanje da li su svih šest aparata koje je "Violeta" donirala medicinskim ustanovama u BiH zapravo oksigenatori, a ne respiratori, Jusufović nam je rekao da mu to nije poznato.

"Mi smo dobili donaciju od kompanije "Violeta" - oksigenator, a da li su svi isti ili ne, stvarno ne znam.", kaže Jusufović.

Potom nam je pojasnio suštinsku razliku između respiratora i oksigenatora, koja je, kako navodi, drastična.

"Invazivni respirator je za intubaciju pacijenta koji obično nije pri svijesti i intubiran je. Znači, tubus je u dišnom sistemu i mašina diše za pacijenta. A oksigenator se koristi kod pacijenata koji su pri svijesti, kod kojih pada saturacija, odnosno zasićenost kiseonikom. U tom im se slučaju stavlja oksigenator - to je ona maska koja ide na lice, i onda im se pusti određeni protok kiseonika u jedinici vremena. Dakle, pojačava im se dotok kiseonika kako bi se potpomogla oksigenacija da bi opskrbljenost njihovog organizma kiseonikom bila bolja.", ističe Jusufović.

Na kraju je još jednom uputio iskrenu zahvalu kompaniji "Violeta" na vrijednoj donaciji, potcrtavši da na UKC-u Tuzla ima i onih pacijenata koji u određenoj fazi nisu za respiratora, već im je samo potrebna potpomognuta oksigenacija.

"Oksigenator ne može pomoći teškim pacijentima kojima treba intubacija, pa nakon toga i invazivna respiracija.", konstatuje Jusufović.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Bihać, kojoj je također "Violeta" donirala jedan od medicinskih aparata, nije pak mogao reći koju je vrstu aparata dobila ustanova na čijem je čelu.

"Je li mi vi vjerujete da ja još nisam ni zavirio u tu kutiju, jer nismo dobili svu potrebnu dokumentaciju. Vi kad dobijete nov aparat, mora doći firma koja je zadužena za održavanje da ga pusti u pogon, i zato se ja s tim ne smijem igrati.", naglašava Havić.

Razlika između respiratora i oksigenatora, potcrtava, ne da je drastična, već zaista ogromna.

"Oksigenator je sprava koja vam pojačava oksigenaciju. Nama je rečeno da nam je uručen respirator. To bi trebao biti aparat koji održava živote pacijenata na odjelu intenzivne njege.", napominje Havić i dodaje:

"Bit će mi žao ako ne bude respirator, kao što su rekli. Ali mogu ja to i vratiti "Violeti", nije to meni problem."

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti