Rebalansom budžeta Vlada BPK osigurala podršku privredi, zdravstvu i socijali

14.05.2020. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Rebalansom budžeta Vlada BPK osigurala podršku privredi, zdravstvu i socijali

Prema riječima premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće, ova dva prijedloga urađena su paralelno kako bi se na adekvatan način pružila podrška.

Na 50. redovnoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2020.godinu te Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih posljdica uzrokovanih stanjem nesreće, takozvani „Korona zakon“.

Prema riječima premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće, ova dva prijedloga urađena su paralelno kako bi se na adekvatan način pružila podrška svim onim privrednim subjektima koji su direktno ugroženi pojavom pandemije korona virusa, prvenstveno privrednim subjektima čije poslovanje je obustavljeno naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite. Kao što je poznato, Vlada BPK Goražde tim privrednim subjektima pružila je interventnu podršku za mjesec mart u vidu subvencija jedne polovine minimalne neto plate, koja će biti isplaćena u toku ove sedmice.

"Prijedlogom Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće koji bi Skupština BPK Goražde trebala razmatrati po skraćenom postupku, podršku privrednim subjektima predvidjeli smo i za april i maj te za jedan mjesec nakon prestanka stanja nesreće na području Federacije BiH. Tu podršku pozicionirali smo unutar budžeta BPK-a Goražde na način da smo na kodu Vlade napravili tri koda sa kojih  ćemo intervenisati i pružiti podršku privredi, zdravstvenom sektoru i  socijali. To su pretpostavke koje je Vlada stvorila u budžetu  i u predloženom Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanim stanjem nesreće  na kantonalnom nivou. Očekujem da ćemo u narednom periodu imati  usvojene  ove akte,  kako bismo tu podršku mogli realizirati i  konkretno pomoći svima onima na koji se ovaj zakon odnosi", istaknula je ovom prilikom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Zavisno od visine priliva sredstava u Budžet BPK Goražde, Vlada BPK Goražde  će ukoliko se ukaže potreba, ponovo uraditi prijedlog izmjena i dopuna Budžeta BPK Goražde do kraja godine.

"Punjenje  Budžeta  BPK Goražde u prva tri mjeseca je bilo na zadovoljavajućem nivou i mi smo se nadali da će tako i ostati. Međutim, pojavom pandemije virusa korona, u mjesecu aprilu zabilježen je pad prihoda od skoro četrdeset  posto u odnosu na mjesec april 2019.godine, što predstavlja jako zabrinjavajući podatak. Bez obzira na finansijsku situaciju u kojoj se nalazi naš kanton, do sada smo uspjeli finansirati  po prioritetima sve ustavne nadležnosti kantona u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2020.godinu.Nadam se da ćemo to uspjeti i u narednom periodu uz podršku viših nivoa vlasti,  koju očekujemo što prije,  te stvoriti mogućnost pružanja podrške privrednim subjektima kroz “korona zakon” na kantonalnom nivou, zaustaviti trend otpuštanja radnika i polahko dostizati onaj nivo zaposlenosti koji smo imali prije izbijanja pandemije", riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Prema podacima JU „Služba za zapošljavanje BPK Goražde“ sa stanjem 12. maj 2020.godine, 298 radnika je otpušteno iz radnog odnosa, dok je u istom periodu njih 183 primljeno u radni odnos.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti