Općine Jablanica, Kakanj i Konjic za unapređenje podrške start-upima

20.05.2020. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Općine Jablanica, Kakanj i Konjic za unapređenje podrške start-upima

onferencija je organizovana u okviru projekta "Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima".

Međuopćinska online konferencija „Kako unaprijediti program podrške start-upima" održana je 19.05.2020. godine u okviru EU4Business programa koji finansira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima", kojim se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura u tri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, a indirektno u jos 7 lokalnih zajednica. U općinama Jablanica, Kakanj i Konjic će se kreirati sveobuhvatni i inkluzivni sistemi podrške za razvoj novih biznisa, koji će predstavljati novu preduzetničku infrastrukturu za ranjive kategorije. Projekat implementira Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK - Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Na konferenciji je predstavljena Komparativna analiza podrške kreiranju novih biznisa, koja je obuhvatila 10 sistema podrške pokretanju novih preduzeća iz 10 različitih općina. Analiza je ponudila detaljan pregled ključnih kriterija za podršku start-upima, kao i ključne preporuke za unapređenje programa podrške.

Na konferenciji je predstavljeno i trenutno stanje u općinama Jablanica, Kakanj, Konjic te u Gradu Prijedoru, sa posebnim osvrtom na uticaj pandemije koronavirsa na MSP sektor, privredu u cjelini kao i strana ulaganja. Naglašena je važnost uspostavljanja i funkcionisanja partnerstava između različitih institucija i aktera, koji udruženim snagama mogu doprinijeti unapređenju poduzetničke infrastrukture i sistemskih rješenja za podršku start-upima.

Međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava kreiranih u okviru projekta „EU4Business - za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju", koga finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti