Koliko su realne cijene goriva u RS-u?

25.05.2020. 07:40 / Izvor: BHRT
Koliko su realne cijene goriva u RS-u?

Niske cijene goriva u Republici Srpskoj, po svemu sudeći, neće se još dugo zadržati.

Niske cijene goriva u Republici Srpskoj, po svemu sudeći, neće se još dugo zadržati. Vlasnici benzinskih pumpi, nezadovoljni zbog drastičnog smanjenja cijena, koje su pojedini distributeri nametnuli, najavljuju poskupljenje. Građani ocjenjuju da je mnogo ranije trebalo doći do pojeftinjenja nafte i naftnih derivata i da najavljeno poskupljenje mora biti zaustavljeno.

Početkom aprila pojedini distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj snizili su cijene goriva sa 1,90 na 1,50 marku. Mjesec dana ranije koštalo je čak 2,20 maraka. Bio je to mamac za vozače da upravo na tim pumpama napune rezervoare zbog čega su i ostali distributeri morali da spuste cijene, na opšte zadovoljstvo vozača u ovom entitetu.

Proteklih nekoliko dana došlo je do blagog povećanja cijena od nekoliko feninga. Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić smatra da niko u njegovoj branši neće biti na dobitku, ako cijene ne budu održane na postojećem nivou i da je poskupljenje neminovno.

“U ovoj našoj djelatnosti došlo je do gomilanja raznih privrednika i ljudi kojima je ovo sporedna djelatnost i koji idu sa cijenom koja nema nikakvu logiku. Ja neću da špekulišem kako, ali da neko prodaje sa zaradom od fening, dva, tri i priča o uspješnom biznisu i da iz te marže plaća takse, komunalije, plate i doprinose… te stvari nikako nisu logične”, smatra Bajić.

Uzrok istorijskog smanjenja cijena nafte na svjetskom tržištu ekonomisti vide u trgovinskom ratu između Saudijske Arabije i Rusije i pandemiji koronavirusa, koja je blokirala privredu širom svijeta i drastično smanjila potrošnju.

“Realno je očekivati stabilizaciju cijena i vraćanje cijena na nivo prije pandemije i trgovinskog rata”, Saša Grabovac, direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

Građani Republike Srpske smatraju da je jedina dobra stvar u doba koronavirusa značajno smanjenje cijena goriva. S druge strane, vlasnici benzinskih pumpi i ekonomisti ocjenjuju da je nerealno da cijene ostanu na ovom nivou i u narednom periodu očekuju poskupljenje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti