Ko je Adis Alagić, novi ambasador BiH u Turskoj

16.06.2020. 14:39 / Izvor: Oslobođenje
Ko je Adis Alagić, novi ambasador BiH u Turskoj

Novi ambasador BiH u Turskoj Adis Alagić naredne sedmice ide u Ankaru, kako bi preuzeo dužnost, saznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova.

Novi ambasador BiH u Turskoj Adis Alagić naredne sedmice ide u Ankaru, kako bi preuzeo dužnost, saznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova.

Predsjedništvo BiH je Alagića imenovalo na ovu dužnost u decembru prošle godine,a predložio ga je, kako to predviđaju procedure, član Predsjedništva Šefik Džaferović. Alagić će na novoj dužnosti zamijeniti dosadašnjeg ambasadpra BiH u Turskoj Bakira Sadovića.

Kako su nam kazali naši izvori iz MVP-a, Alagić je u martu ove godine dobio agreman Turske za preuzimanje dužnosti, a 14. marta su počele njegove pripreme za ambasadorsku funkciju. Odlazak na novu dužnost odgodila je pandemija koronavirusa.

Alagić je relativno nepoznata ličnost na domaćoj političkoj sceni. Na dužnost ambasadora odlazi sa funkcije savjetnika člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. U kabinetu Šefika Džaferovića bio je savjetnik za ekonomska pitanja.

Rođen je u Bosanskoj Krupi. Školovao se u BiH, a fakultet je završio u Turskoj. Predsjednik je asocijacije turskih aluminija Tumed.

Novi ambasador BiH u Turskoj je, kako je sam izjavio za medije, svojevremeno radio u fondaciji BiGMEV. Radi se o fondaciji koja radi na privlačenju turskih investicija u BiH, kao i na povećanju trgovinske i poslovne saradnje BiH i Turske. Prema nekim izvorima, radi se o fondaciji koja slovi kao bliska vladajućem režimu Recepa Tayyipa Erdogana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti