Investicija u Doboju ujedinila dva entiteta: Cinkaonica otvara 100 radnih mjesta

22.06.2020. 08:22 / Izvor: BHRT
Investicija u Doboju ujedinila dva entiteta: Cinkaonica otvara 100 radnih mjesta

Radi se o 100% domaćoj investiciji koja je ujedinila privrednike iz Federacije BiH i Republike Srpske.

Novih stotinu radnih mjesta trebalo bi da bude otvoreno u naredna dva mjeseca u cinkaonici u Doboju, najvećoj fabrici ove vrste u našoj zemlji. Radi se o 100% domaćoj investiciji koja je ujedinila privrednike iz Federacije BiH i Republike Srpske, javlja BHRT.

U postrojenje za toplo pocinčavanje metalnih konstrukcija investirano je 13 miliona maraka. U ovom pogonu, za koji opremu izrađuju stručnjaci u Zenici, godišnje će biti proizvedeno 25.000 tona materijala.

"Riječ je o jednom od vidova površinske zaštite čeličnih konsrukcija koji je, a što je u praksi dokazano, najekonomičniji i najdugotrajniji", kaže Đorđe Mitrović, tehnički direktor Cinkaonice Doboj. 

U Zenici se radi kompletna mašinska oprema za postrojenje u Cinkaonici.  Prof dr. Jusuf Duranović, projektant TPS Zenica, kaže da su ove projekte uglavnom do sada radile firme iz Italije i Njemačke. 

"Usudili smo se da uz ukazano povjerenje investitora prvi put radimo ovako ozbiljan projekat", istakao je Duranović. 

Projekat podrazumijeva i izradu alata iz oblasti elektronike, mehanike, automatike i metalurgije, što se takođe priprema u Zenici. Za ekološku zaštitu, koja obuhvata i postrojenje za zbrinjavanje bijelih dimova, izdvojeno je milion maraka.

Uporedo sa aktivnostima ugradnje elemenata u cinkaonicu u Doboju, u toku je i edukacija radnika koji će raditi u ovom postrojenju. Zahvaljujući ovoj investiciji koja je ujedinila dva entiteta bit će otvoreno 100 radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti