Poruke 28. Business cafea u Sarajevu: Pravite svoj put​

08.07.2020. 07:38 / Izvor: Akta.ba
Poruke 28. Business cafea u Sarajevu: Pravite svoj put​
OTVORI GALERIJU

Agencija Global Market Solution odgovorno i istrajno odgovorila je izazovima poduzetništva u vrijeme Pandemije te uspješno organizirala 28. Business cafe u Sarajevu.

U utorak  7. Jula 2020. godine održan je 28.Business cafe u Sarajevu.

Agencija Global Market Solution odgovorno i istrajno odgovorila je izazovima poduzetništva u vrijeme pandemije, te uspješno organizirala 28. Business cafe u Sarajevu. 

Govornici Business cafe  bili su  Aida Terzić i Edhem Fočo.

Aida Terzić je jedna  od vlasnica turističke agencije Relax Tours kao i generalna direktorica Pino Nature Hotela na Trebeviću.

Aida je sa prisutnim podjelila  svoju poslovnu priču koju prati poduzetnički duh još od srednjih dana. Na upit o izazovima uzrokovanim Pandemijom, Aida je sa ponosom istakla da iako su 2 ipo mjeseca bili zatvoreni i imali 0 KM prihoda, uspjeli  da zadrže svih svojih 50 uposlenika. 

"Odlučili smo se da tokom pandemije radimo na unapređenju svog poslovanja, da renoviramo i proširimo određene kapacitete kao što su kongresna sala na krovu hotela sa prelijepim  pogledom na okolnu prirodu, zatim Lazy corner na travi za porodice sa malom djecom, koje je postalo omiljeni kutak u prirodi naših građana, renovirali unutrašnjost hotela i slično.Trebamo se fokusirati na kongresni turizam  jer on pokriva mrtve sezone",  kazala je Aida.

Na kraju svog gostovanja Aida je poručila : "Sve što radite morate mnogo voljeti, morate se žrtvovati i nikada odustajati jer niti jedan posao ne može doći bez mukotrpnog rada, truda, požrtvovanosti, ljubavi i neprespavanih noći. Onda su plodovi rada najslađi, a i Gospodar nam da još veći bereket. 

Ukoliko vam se posreći, pa budete u prilici voditi privatnu kompaniju, svojim podređenima nikada nemojte biti šef nego lider i nikada ne recite “uradite to” nego “uradimo ovo”, pokažite im svojim primjerom kako raditi, truditi se i rezultat je akobogda neminovan."

Drugi govornik je bio Edhem Fočo direktor Al Jazeera Network Sarajeva, utemeljitelj je i međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC Film Festival

Edhem za svoj uspjeh veže poznanstva i iskrenu želju da na najbolji način vodi posao. Smatra da je Al Jazeera podigla standarde medijima te je istako  da je vrlo ponosan da su projektom Al Jazeera Balkans u Bosnu i Hercegovinu donijeli investicija oko 140 miliona eura.

Na upit o lažnom plasiranju vijesti rekao je da borba protiv fake vijesti izgubljena te da je pojavom društvenih medija sve manja moguća kontrola, ali da se može raditi na kredibilitetu medija.

Na upit o planovima u budućnosti Fočo je rekao da od  Al Jazeere ne kani odustati, zrelost mu  to ne dozvoljava. "Plan je da prvo preživimo, zatim poslovna zgrada Al Jazeera Balkans i proširenje kanala dokumentovanog sadržaja". 

Dodao je da će se ovogodišnje održavanje AJB DOC Film Festivala svakako desiti samo još uvijek nisu sigurni u kojem obliku, da li će to biti virtuelno ili na ustaljen način.

"Bavite se onim što znate, a ne onim što je popularno, ili vam se čini da možete doći do neke lagane i brze zarade. Morate biti izdržljivi i strpljivi. Očekujte probleme, poraz, pad, neuspjeh. Ako izdržite i prebrodite sve to, imate šanse. Nemojte biti pohlepni i zavidni. Bitno je da je čovjek dobar u onom što radi i zbog toga cijenjen. Ne gledajte u nekog drugog, bio vam blizak ili ne. Pravite svoj put. Količina novca ne mora da znači uspjeh, često i nije. Ljudi koji imaju ogroman novac mogu biti  lopovi i nasilnici i korumpirani političari. To, količina novca i pokazivanje bogatstva, ne smije vam nikad biti uzor", poručio je na kraju Fočo.

Na kraju eventa organizatori su se zahvalili sponzorima na podršci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti