Umjesto da kultura bude prioritet svih, ona je postala briga samo KS

13.07.2020. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Umjesto da kultura bude prioritet svih, ona je postala briga samo KS

Razgovarat će se o unapređenju njihovog rada i pronalaženju novih modaliteta njihovog finansiranja.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić potpisao je danas ugovore o sufinansiranju aktivnosti umjetničkih udruženja u 2020. godini.  Ugovori su potpisani sa predstavnicima Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženja filmskih radnika, Društva pisaca u Bosni i Hercegovini, Pen Centra BiH i Udruženja Urban – Etna.

"Ponosni smo što se zahvaljujući pomoći Ministarstva organiziraju brojne kulturne i umjetničke manifestacije, okupljaju umjetnici iz svih oblasti umjetnosti, te se na taj način podstiče razvoj likovne, književne, dizajnerske i filmske kreativne industrije. Iako ova udruženja djeluju na području cijele Bosne i iako okupljaju veliki broj umjetnika s prostora cijele naše države, Kanton Sarajevo kao jedini nivo vlasti nastavlja da im pruža ovako značajnu podršku. Ipak, žao mi je što više ne govorimo o udruženjima ‘Bosne i Hercegovine’ već da su sva ona preregistrovana u udruženja ‘u Bosni i Hercegovini’. Ovo nije samo sitna razlika u riječima. Ovo je još jedan pokazatelj kako kultura u našoj zemlji umjesto da bude zajednički prioritet svih nas postaje briga samo jednog kantona", poručio je ministar Alikadić.

Najavio je da će uskoro upriličiti još jedan sastanak sa navedenim udruženjima. Ovaj put razgovarat će se o unapređenju njihovog rada i pronalaženju novih modaliteta njihovog finansiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti