Evo kome je od danas za ulazak u BiH potreban PCR test, a kome nije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Evo kome je od danas za ulazak u BiH potreban PCR test, a kome nije

Ulazak u BIH od ranije je dozvoljen za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bez potrebe za testiranjem.

16.07.2020. 10:29 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH je početkom sedmice donijelo je Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Dopunom Odluke omogućavaju se ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica Evropske unije i zemalja članica Šengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja Evropske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Evropske unije i šengenskog područja, pod uvjetom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-Kov-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska. Odluka će se primjenjivati od danas, 16. jula 2020. godine.

Iz BIHAMK-a su kazali da u BiH mogu ući stranci koji su u braku sa bh. državljaninom/kom uz pokaz vjenčanog lista i bez testa, saznaje Akta.ba.

Isto važi i za djecu strane državljane, čiji je jedan od roditelja bh. državljanin, za maloljetnu djecu, uz pokaz rodnog lista. Dakle, mogućnost ulaska u BIH na osnovu bliskog srodstva supružnik ili dijete a bez PCR testa, ostvaruju samo bračni partneri ili djeca bh. državljanina. 

Podsjećaju, ulazak u BIH od ranije je dozvoljen za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bez potrebe za testiranjem.

Državljani ovih zemalja obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH (epidemioloških i zdravstvenih).

Od ove odluke izuzeti su državljani Republike Hrvatske i oni ulaze u skladu sa ranije donesenom Odlukom o propisivanju dododatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kada im je omogućen ulazak u BiH zajedno sa državljanima Srbije i Crne Gore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti