Berba maline pri kraju, otkupna cijena se još ne zna

11.08.2020. 09:23 / Izvor: SRNA
Berba maline pri kraju, otkupna cijena se još ne zna

Stojanović je naglasio da ni zabrana okupljanja zbog virusa korona neće spriječiti malinare da organizuju proteste.

Berba maline sorti "vilamet" i "miker" u srednjem Podrinju privodi se kraju, a otkupna cijena ovog voća još nije poznata.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" Ivan Stojanović rekao je novinarima da je obrano 95 odsto roda i da uzgajivači traže da hladnjače prestanu sa kalkulisanjem i ucjenama, te da objave konačnu otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda maline.

"Ta cijena mora da odgovara, odnosno da bude na nivou cijene koja je u susjednoj Srbiji poznata od početka berbe i iznosi 215 do 230 dinara ili oko 3,5 KM za kilogram", pojasnio je Stojanović.

On je istakao da je većina hladnjača u srednjoj BiH objavila otkupnu cijenu i da samo u Podrinju još nije poznata konačna cijena maline.

"Ovogodišnji prinos je slabiji nego prethodnih godina, ali je malina izuzetnog kvaliteta i očekujemo da cijena bude kao u okruženju", rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, proizvođači su imali velike troškove i ne znaju kako da ih izmire i da li će imati zaradu.

Stojanović je naglasio da ni zabrana okupljanja zbog virusa korona neće spriječiti malinare da organizuju proteste ukoliko cijena maline bude manja nego u okruženju.

On je istakao da veći proizvođači maline ove sezone nisu mogli da obezbijede dovoljan broj sezonskih radnika i da su ih morali isplaćivati svakog dana, što je dovelo do njihovog zaduživanja, pa nisu sigurni da li će imati ikakvu zaradu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti