Održan radni sastanak Gender radne grupe općine Žepče

20.08.2020. 09:21 / Izvor: Akta.ba
Održan radni sastanak Gender radne grupe općine Žepče

Dana, 18.8.2020. održan je radni sastanak Gender radne grupe općine Žepče na temu Gender akcionog plana za vremenski period 2020-2024.

Dana, 18.8.2020. održan je radni sastanak Gender radne grupe općine Žepče na temu Gender akcionog plana za vremenski period 2020-2024, za čiju izradu je zadužena Razvojna agencija Žepče. Gender akcioni plan općine Žepče je strateški dokument koji predstavlja skup prioritetnih mjera i projekata kojima se mogu otkloniti ili barem smanjiti problemi i nejednakosti koje su uočene u gender senzitivnoj situacionoj analizi.

Na sastanku Gender radne grupe prezentirane su dosadašnje završene aktivnosti na izradi ovoga dokumenta a koje su obuhvatile: potpisivanje memoranduma o suradnji između Općine Žepče i Udruženja građana „Nešto Više” o ažuriranju i izradi novog Gender akcionog plana općine Žepče za period 2020.-2024. godine, održavanje tri edukacije za članove Gender radne grupe i prikupljanje statističkih dokumenata za izradu analize stanja ravnopravnosti spolova.

Rezultate socio-ekonomske analize o stanju ravnopravnosti spolova prezentirala je Gabrijela Nedić, stručni suradnik za pripremu i provedbu projekata u Razvojnoj agenciji Žepče i članica Gender radne grupe općine Žepče. U narednoj fazi a do dostavljanja finalnog dokumenta na usvajanje Općinskom vijeću Žepče, potrebno je definirati strateške pravce, ciljeve, mjere i projekte, koji će biti osnova Gender akcionog plana za djelovanje na području ravnopravnosti spolova u općini Žepče.

Općina Žepče je u 2012 godini izradila prvi Gender akcioni plan općine Žepče za period 2012.-2014., uz podršku Gender centara Federacije BiH i Nizozemke organizacije za razvoj. Rezultati prvog Gender akcionog plana su bili: zaključak OV Žepče o uvođenju gender senzitivnog jezika u sve akte koje donosi Općina i OV, kako bi se spriječila i otklonila eventualna diskriminacija u jeziku, kao i zaključak o uvođenju i prikupljanju, vođenju, analiziranju i prikazivanju statističkih podataka i službenih evidencija gender senzitivnih  tj. razvrstanih po spolu. Vrijednost realiziranih projekata iz Akcionog plana GAP-a za period 2012.-2014. je iznosila  225.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti