Prvi letovi sa aerodroma u Hercegovini najvjerovatnije 2022. godine

20.08.2020. 11:57 / Izvor: SRNA
Prvi letovi sa aerodroma u Hercegovini najvjerovatnije 2022. godine

Najavila ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

"Prvi avioni sa aerodroma u Hercegovini, čija bi izgradnja mogla da počne do kraja naredne godine, poletjeće najvjerovatnije 2022. godine", rekla je ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je navela da bi, s obzirom na složene procedure planiranja i period neophodan za izradu tehničke dokumentacije i ishodovanje dozvola za gradnju, s radovima na glavnom aerodromu Trebinje najranije moglo da se počne u drugoj polovini, odnosno do kraja 2021. godine, te dodala da, u zavisnosti od odabrane lokacije i izabranog modela, trajanje gradnje aerodroma može biti različito.

Ona je naglasila da će se pokušati obezbijediti uslovi da prvi avioni polete sa aerodroma u Trebinju već 2022. godine, ističući da će za razvoj punog, predloženog kapaciteta, biti potrebno do četiri godine.

Mihajlovićeva je istakla da je, odmah po dogovoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Srbija predložila nadležnima iz Republike Srpske tri moguće lokacije za aerodrome, i to u blizini Trebinja dvije i jedne kraj Gacka.

"Nakon analize lokacija, na ministarskom nivou ćemo se opredijeliti za konačnu. Nakon toga, Srpska će izraditi plansku dokumentaciju i biće napravljen sporazum o određivanju - osnivanju budućeg aerodromskog operatera, finansiranju tehničke dokumentacije i izvođenja radova", rekla je Mihajlovićeva za "Glas Srpske".

Ona je istakla da bi, osim veze sa Banjalukom, Sarajevom, Mostarom, Tuzlom i aerodromima u Srbiji i ostalim zemljama iz okruženja, ovaj aerodrom građanima i privredi u Srpskoj omogućio povezanost s cijelim svijetom.

"U saobraćajnom smislu bio bi alternativa aerodromima u pomenutim gradovima, Aerodromu Dubrovnik i Tivat", rekla je Mihajlovićeva, dodajući da se aerodrom Trebinje planira u kvalitetu višem od svih u okruženju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti