Rješenje problema viška mesa u BiH nastavak saradnje sa Turskom

21.08.2020. 12:49 / Izvor: SRNA
Rješenje problema viška mesa u BiH nastavak saradnje sa Turskom

Danas će se razgovarati i sa predstavnicima kineskih kompanija.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da, kada je riječ o viškovima u primarnoj proizvodnji u mesnoj industriji, samo na području Bijeljine kod individualnih proizvođača ima više od 2.000 grla tovne junadi, te da se intenzivno radi na otvaranju novih tržišta.

"Vjerujem da će u narednim danima u pregovaračkom postupku biti pronađeno adekvatno rješenje i da će posao sa Turskom biti nastavljen. Ne želim da prejudiciram, ali smatram da bismo se tako riješili viškova u primarnoj proizvodnji", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom preduzeća "ZP komerc" u Vršanima.

On je naveo da je danas razgovarano i o tržištu Kine, Vijetnama i Hong Konga.

"Danas ćemo razgovarati i sa predstavnicima kineskih kompanija koje ovaj posao već rade u Srbiji i vjerujem da ćemo time objediniti naše kapacitete i omogućiti plasman primarne proizvodnje kroz preradu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", naglasio je Košarac.

On je dodao da je danas bilo riječi i o uvođenju nekih drugih mjera, ukoliko se ne budu uspjeli obezbijediti adekvatni ugovori za spoljnotrgovinski promet mesa.

"Tada ćemo to rješavati nekim drugim mjerama koje će se odnositi na, eventualno, zabranu uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH, a sve dok naše kapacitete koji su u primarnoj proizvodnji ne preradimo i finalizujemo kroz dalju prodaju", rekao je Košarac.

On je istakao da je politika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara jasna kada je riječ o zaštiti domaće proizvodnje i naglasio da u spoljnotrgovinskom prometu mesa jednak tretman moraju da imaju i firme iz FBiH i firme iz Srpske.

"Žao mi je što sam zatekao situaciju da su samo firme iz Federacije bile uključene u određene spoljnotrgovinske poslove kada je riječ o izvozu mesa. Neću odustati od toga da zagovaram da Republika Srpska i njeni kapaciteti budu u spoljnotrgovinskom prometu", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom "ZP komerca" kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, te rukovodstvo grada Bijeljina.

Košarac je istakao da je "ZP komerc" kompanija koja zapošljava više od 200 radnika i ima kapacitete i standarde koji im omogućavaju da u spoljnotrgovinskom prometu budu jedan od lidera u BiH.

"S tog aspekta me raduje činjenica da su njihovi kapaciteti i standardi prepoznati i da su i oni sertifikovani od turskih kompanija u poslu koji sa njima treba da bude pokrenut", naglasio je Košarac.

On je izrazio žaljenje jer, kako je naveo, postoje određeni pritisci na kapacitete Republike Srpske sa aspekta potpisivanja ugovora, a koji se odnose na finansijsku konotaciju.

Vlasnik "ZP komerca" Vršani Ljubiša Rosić rekao je da je poznato da uzgajivači junadi imaju velike probleme, te da je za svaku pohvalu interventni otkup, koji je omogućila Vlada Srpske.

"Tržište BiH ne može da otkupi toliku količinu mesa i pokušavamo da pronađemo neka nova tržišta. Naši partneri iz Turske koji su radili u BiH odgađaju nas svakih 15 dana", naveo je Rosić.

Ova bijeljinska mesna industrija ima 220 zaposlenih i posjeduje reprocentar za proizvodnju svinja, farmu za proizvodnju brojlera, farme za proizvodnju tovnih junadi i pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti