Novi problemi zbog registracije dronova u BiH

24.08.2020. 09:42 / Izvor: Glas Srpske
Novi problemi zbog registracije dronova u BiH

Visina i način letenja dronova, ali i kategorizacija samo su neke od stavki koje nisu jasno definisane u Pravilniku o uslovima za izvođenje operacija dronovima u BiH, što stvara probleme ljubiteljima tih letjelica.

Visina i način letenja dronova, ali i kategorizacija samo su neke od stavki koje nisu jasno definisane u Pravilniku o uslovima za izvođenje operacija dronovima u BiH, što stvara probleme ljubiteljima tih letjelica.

Ovaj pravilnik, na koji je BiH dugo čekala, objavljen je 18. avgusta u "Službenom glasniku BiH", a njegova primjena trebalo bi da počne za mjesec dana. Pravilnikom, koji je sačinila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizovani, regulisano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i moraće položiti ispit za upravljanje dronom.

Međutim, to korisnicima malih dronova stvara dodatne namete jer su letjelice koje se koriste uglavnom iz hobija svrstane u istu kategoriju kao profesionalne.

Snimatelj Vedran Ševčuk iz Banjaluke kaže da se po tom pravilniku u BiH mora registrovati 90 odsto dronova s obzirom na to da u dokumentu stoji da je minimalna težina ove letjelice 248 grama.

"Dronovi koje ima većina stanovnika uglavnom su hobi letjelice i teške su 249 grama. Dakle, to je samo gram više od propisanog i  nije u redu da i mi koji imamo ovaj mali jeftiniji dron moramo da ga registrujemo kao i oni koji imaju profesionalni. To bi bilo isto kao da su 'fiću' stavili u kategoriju sa nekim autom od 500 konjskih snaga", rekao je Ševčuk i dodao da to nije slučaj u svijetu, gdje se dronovi do 250 grama ne moraju registrovati.

Prema njegovim riječima, u pravilniku stoji da se dronom bez dozvole ne smije letjeti u gradu, iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, puteva, pruga, dalekovoda ili drugih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara. 

"Pravilnik o uslovima za izvođenje operacija dronom svakako je dobrodošao u BiH, ali pravila su rigorozna. U priči sa kolegama iz Srbije, mislio sam da su njihova pravila najrigoroznija, ali sada smo vidjeli da će kod nas biti oštrija", istakao je Ševčuk i dodao da će sa ostalim kolegama od Direkcije zatražiti promjenu pravila kada je riječ o kategorizaciji drona i visini leta. 

S druge strane, direktor firme "Dron.ba" Dado Ruvić ističe da je nekoliko pilota, paraglajdera i osoba koje se bave profesionalnim snimanjem iz vazduha prije nekoliko mjeseci učestvovalo na sastanku koji su organizovali BHANSA i BHDCA.

"Ovaj pravilnik meni kao profesionalcu mnogo će značiti, najviše zbog osiguranja, jer se zna desiti i da padne dron. Osim toga, od velike koristi biće i mogućnost kontrole letenja, jer je ranije bilo slučajeva da istovremeno bude pet-šest dronova u vazduhu", objasnio je Ruvić.

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo su istakli da će na njihovoj zvaničnoj stranici danas biti objavljeno obavještenje sa detaljnim informacijama u vezi sa upisom drona u evidenciju, kao i sa ostalim detaljima u vezi sa kategorizacijom.

Ispit

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo istakli su da će polaganje ispita iz poznavanja propisa iz domena civilnog vazduhoplovstva za operatere drona biti organizovano nakon što se završi faza upisa drona u evidenciju. Ispit se polaže pred BHDCA te se smatra položenim ako bude odgovoreno na 75 odsto ili više od ukupnog broja pitanja koja dobije na testu, nakon čega se izdaje potvrda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti