Učionica na otvorenom u školi u Kaćunima

01.09.2020. 09:48 / Izvor: Federalna.ba
Učionica na otvorenom u školi u Kaćunima

Sve je počelo od ideje kako u vrijeme pandemije pedagoški poboljšati uvjete rada u školi.

Zanimljiv primjer održavanja nastave zabilježen je u busovačkoj osnovnoj školi Kaćuni, gdje su nastavnici vlastitim snagama, a sve kako  bi sačuvali zdravlje učenika i nastavnika, izgradili učionicu na otvorenom.

Sve je počelo od ideje kako u vrijeme pandemije pedagoški poboljšati uvjete rada u školi. Upravo zato zajedničkim radom uposlenika škole, koja ima 814 učenika i među najvećim je na području kantona, zaživjela je ideja izgradnje učionice na otvorenom. Jer kažu, pandemiju ne mogu pobijediti, ali mogu olakšati rad i boravak učenika i nastavnika.

Učiteljica osnovne škole "Kaćuni" Emina Mekić kaže da je uvijek spremna pomoći – zidati, farbati, kako bi se osjećali svi sigurnije na otvorenom prostoru.

Direktor ove škole Dženan Hodžić kaže da svi koriste svoje kapacitete.

"Učimo se, nađemo nešto i na internetu ako nešto ne znamo. Pravimo jedno lijepo okruženje za boravak", rekao je,

Učionica će pružiti i drugačije iskustvo za učenike da, pored teorije, nauče i nešto o životu.

"Djeca ne moraju čekati neki izlet da bi učila o prirodi, da bi učila živjeti sa prirodom i da bi imala časove bilo kojeg drugog predmeta", pojašnjava Hodžić.

Posebno je zanimljivo da su upravo oni, koji godinama prepoznaju isključivo sadržaj učionice i knjige, odlučili da sami počnu prijeko potrebne promjene u obrazovanju, bez budžetske podrške – volotnerski.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti