Slučaj zgrade '15. maj' u Tuzli: Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Slučaj zgrade "15. maj" u Tuzli: Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića

Potvrđena je optužnica protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle, bivšeg direktora Direkcije za izgradnju Tuzla.

03.09.2020. 13:57 / Izvor: Fena

Potvrđena je optužnica protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle, bivšeg direktora Direkcije za izgradnju Tuzla, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju, a vezano za  nedovršetak izgradnje Stambeno-poslovnog objekta ’15. maj’ u Tuzli, saopćilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud kojem Tužilaštvo predlože da Bijediću, po pravosnažnosti presude, bude izrečena i petogodišnja zabrana obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama.

"Postoji osnovana sumnja da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji, suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo u skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija. Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza, nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM, zbog čega do danas ovaj stambeno- poslovni objekat nije završen i dat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže, protivno njihovoj namjeni,  Direkciji je pribavio korist u spomenutom iznosu", navedeno je u saopćenju.

U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja iz ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti