Slučaj zgrade "15. maj" u Tuzli: Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića

03.09.2020. 13:57 / Izvor: Fena
Slučaj zgrade '15. maj' u Tuzli: Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića

Potvrđena je optužnica protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle, bivšeg direktora Direkcije za izgradnju Tuzla.

Potvrđena je optužnica protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle, bivšeg direktora Direkcije za izgradnju Tuzla, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju, a vezano za  nedovršetak izgradnje Stambeno-poslovnog objekta ’15. maj’ u Tuzli, saopćilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud kojem Tužilaštvo predlože da Bijediću, po pravosnažnosti presude, bude izrečena i petogodišnja zabrana obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama.

"Postoji osnovana sumnja da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji, suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo u skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija. Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza, nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM, zbog čega do danas ovaj stambeno- poslovni objekat nije završen i dat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže, protivno njihovoj namjeni,  Direkciji je pribavio korist u spomenutom iznosu", navedeno je u saopćenju.

U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja iz ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti