Tri miliona KM za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom

10.09.2020. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Tri miliona KM za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Javnim pozivom ja planirano 3.000.000,00 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2020. godini.

Javnim pozivom ja planirano 3.000.000,00 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa koji se dodijeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom je 6.000,00 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 13.500,00 KM, u zavisnosti od procenta invalidnosti i perioda zapošljavanja, navodi se u javnom pozivu.

Pravo na novčani stimulans mogu ostvariti:

a) Pravno i drugo lice koje kao poslodavac zapošljava osobu s invaliditetom čiji stepen invaliditeta je 60% i više, osobu s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobu sa umjerenom ili lakom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama);

b) Osobe s invaliditetom čiji stepen invaliditeta je 60% i više, osobe s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobe sa umjerenom ili lakom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama) koje pokrenu samostalnu ili poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje u cilju samozapošljavanja.

Sredstva novčanog stimulansa mogu se koristiti za sljedeće namjene: prilagodbu radnog mjesta i uvjeta rada potrebama osobe sa invaliditetom, mabavku sredstava za rad osobe koja se zapošljava/samozapošljava, sufinanciranje naknade asistentu u radu, sredstva naknade razlike zbog smanjenog radnog učinka, za zapošljavanje pod posebnim uslovima, te privredna društva koja upošljavaju osobe s invaliditetom.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja, zaključno sa 30.09.2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti