Pogon u Ilijašu: Mesni nus-proizvodi umjesto u otpad na dva kontinenta

10.09.2020. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Pogon u Ilijašu: Mesni nus-proizvodi umjesto u otpad na dva kontinenta

U Podlugovima je pokrenut pogon firme "23. Mart" na čijem čelu se nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić a pokrenuti biznis svoje proizvode izvozi na dva kontinent

U Podlugovima je pokrenut pogon firme "23. Mart" na čijem čelu se nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić a pokrenuti biznis svoje proizvode izvozi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Tursku, kao i druge azijske zemlje, piše Ilijas.net.

U zemljama Dalekog istoka, Turske kao i drugih zemljama Azije proizvodi ove firme veoma su popularni u ljudskoj ishrani, iako je to nama malo čudno. Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente te druge proizvode dobijene preradom nus-proizvoda mesne industrije. Tu je Alen vidio priliku i krenuo u biznis koji će u periodu koji slijedi, nada se, biti održiv i profitabilan.

Umjesto što uništavamo i bacamo mesni otpad većina se može iskoristiti i preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi.

Firma "23. Mart" rješava neke od suvremenih problema poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, a bitno je napomenuti i to da zapošljava teško upošljive kategorije građana sa područja nekoliko općina, Ilijaš, Visoko, Breza i dr..

Trenutno je u ovoj firmi uposleno oko 20 radnika, a planiraju se i nova upošljavanja. Bitno je i to da se male firme kao što je ova podrže od strane lokalne zajednice, i općenito građana jer doprinose svima nama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti