Općina Breza kroz budžetske izmjene osigurala pomoć za privrednike

16.09.2020. 10:48 / Izvor: Akta.ba
Općina Breza kroz budžetske izmjene osigurala pomoć za privrednike

Općinski načelnik donio je Program ublažavanja posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa (COVID-19) privrednim subjektima na području Općine Breza.

Općina Breza je nakon proglašenja pandemije koronavirus (Covid-19), a na prijedlog Općinskog načelnika, na sjednici Općinskog vijeća održanoj dana 21.04.2020. godine donijela Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta Općine Breza za 2020. godinu, gdje je došlo do uvećanja budžetske stavke Subvencioniranje za razvoj poduzetništva i obrta za 80.000 KM.

Pomoćnik načelnik Općine Breza, Salih Hasanspahić za Akta.ba je kazao da je u skladu sa navedenom Odlukom Općinski načelnik donio Program ublažavanja posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa (COVID-19) privrednim subjektima na području Općine Breza.

U navedenom Programu su predviđene sljedeće subvencije:

  • subvenicioniranje dijela obaveznih doprinosa na minimalnu platu za mjesec mart 2020. godine i to 50 posto obaveznih poreza i doprinosa na minimalnu platu za svakog uposlenog,
  • oslobođenje obaveze plaćanja komunalnih naknada za mjesec april i maj 2020. godine,
  • oslobađanje obaveze plaćanja naknade za zauzimanje dijela javne površine u visini od 50 posto naknade za cijeli period korištenja za sezonu 2020. godina,
  • obezbjeđenje sredstava za refundaciju doprinosa na minimalnu platu privrednim subjektima iz člana 2. Programa za prvi mjesec nakon zaposlenja radnika kojima je prestao radni odnos zbog posljedica pandemije koronavirus (Covid-19).

Hasanspahić ja kazao da je nakon donesenog Programa objavljen Javi poziv za podnošenje prijava za odobravanje i dodjelu sredstava u svrhu ublažavanja posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa (COVID -19) privrednim subjektima na području Općine Breza.

Kroz njega je subvencioniran dio obaveznih doprinosa na minimalnu platu za mjesec mart 2020. godine i to 50 posto obaveznih poreza i doprinosa na minimalnu platu za svakog uposlenog i dodijeljena su sredstva ze refundaciju doprinosa na minimalnu platu privrednim subjektima za prvi mjesec nakon zaposlenja radnika kojima je prestao radni odnos zbog posljedica pandemije korona virusom (Covid-19).

Odlukom Općinskog načelnika broj: 01/2-04-1692/20 od 19.08.2020. godine o subvencioniranju dijela obaveznih doprinosa na minimalnu platu za mjesec mart 2020. godine, i to 50 posto obaveznih poreza i doprinosa na minimalnu platu za svakog uposlenog, obuhvaćena su 33 privredna subjekta kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK-a zabranjen ili obustavljen rad zbog proglašenja stanja nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa (Covid-19) odnosno proglašenja stanja prirodne nepogode, a koja imaju sjedište na području Općine Breza.

"Za isplatu subvencije privrednim subjektima u iznosu 50 posto obaveznih poreza i doprinosa na minimalnu platu po jednom zaposleniku odobren je iznos od 122,42 KM, odnosno 7.957,30 KM“, kazao je Hasanspahić.

Općinsko vijeće Breza na sjednici održanoj dana 27.05.2020. godine je donjelo i Odluku o oslobađanju plaćanja komunalne naknade. Od obaveze plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore oslobođeni su obveznici fizička/pravna lica kojima je naređena privremena obustava pružanja usluga zbog proglašenja stanja nesreće i to za period od 01.04.2020. do 31.05.2020. godine.

Općina Breza je oslobodila privredne subjekte plaćanja naknade za zauzimanje dijela javne površine u visini od 50 posto naknade za cijeli period korištenja za sezonu 2020.godine, te oslobodila plaćanja zauzimanja javne površine u periodu od 01.05.- 30.06.2020.godine.

Kako nam je kazao Hasanspahić Općina će i u narednom periodu, a u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima i razvojem novonastale situacije, nastojati da za privredne subjekte osigura nove programe i mjere radi ublažavanja posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirus (Covid-19).

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti