Muzej ratnog djetinjstva nije dobio novac iako je budžetom predviđeno 50.000 KM

17.09.2020. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Muzej ratnog djetinjstva nije dobio novac iako je budžetom predviđeno 50.000 KM

Navode dalje da su nejasni kriteriji po kojima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS.

Muzej ratnog djetinjstva saopštio je danas da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo im ukinulo novčana sredstva u godini pandemije.

"Kenan Alikadić nije dodijelio Muzeju ratnog djetinjstva ni jednu KM, iako je nacrtom budžeta Kantona Sarajevo usvojenog od strane Skupštine Kantona bilo predviđeno 50.000 KM. Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom sa molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo blagovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio", saopšteno je iz Muzeja.

Navode dalje da su nejasni kriteriji po kojima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo.

"Ministrica Zora Dujmović čije je djelovanje Ured za reviziju FBiH već proglašavao nezakonitim nastavila je koristiti budžetska sredstva netransparentno, te Muzej ratnog djetinjstva već petu godinu zaredom, nakon javnog ukazivanja na njene nelegalne radnje 2016. godine, nije dobio ni jednu KM podrške od Ministarstva kulture i sporta FBiH. Unatoč tome, MRD je u 2020. godini realizirao značajne projekte, poput online kampanje i izložbe #ChildrenAndGenocide koju je vidjelo preko 11 miliona ljudi, otvorio je ured u Kievu (Ukrajina), te uspio zadržati sve uposlene i realizirati većinu planiranih aktivnosti. Muzej ratnog djetinjstva će u 2020. godini u BiH iz inostranstva ponovo unijeti preko 1 milion KM, te će direktno uplatiti preko 200.000 KM u državne i lokalne budžete po raznim osnovama. Tako nastavljamo doprinositi ne samo razvoju bh. kulturne scene, već i ekonomije, ali i nažalost finansirati plate ljudi koji su nekvalifikovani i nedovoljno pismeni za poslove koje su im poklonile njihove stranke", saopšteno je.

Muzej se zahvalio svim partnerima i prijateljima na podršci od 2015. godine do danas, a posebno u 2020. godini koja je pred muzejsku industriju donijela dosad neviđene izazove.

Njihov rad možete podržati donacijom putem web-stranice: https://warchildhood.org/donate/.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti