Reakcija Ministarstva: Plata direktora Muzeja ratnog djetinjstva 5.500 KM

17.09.2020. 15:03 / Izvor: Akta.ba
Reakcija Ministarstva: Plata direktora Muzeja ratnog djetinjstva 5.500 KM

Ministarstvo navodi da je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo reagovalo je nakon današnjih informacija Muzeja ratnog djetinjstva koji su naveli kako nisu dobili niti jednu KM sredstava, iako je predviđeno Nacrtom budžeta 50.000 KM.

"Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo", navodi se kao prvi razlog.

Prema novim principima pravljenja budžeta, kako je saopšteno, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama.

"Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu. Iz platne liste (u prilogu) proizilazi da direktor Muzeja ima platu od preko 5.500 KM, dok izvršna direktorica - od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plata direktorice za razvoj i projekte. Radi se o platama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona", saopšteno je.

Dalje, Ministarstvo navodi da je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata, te je zatp donesena odluku o prekidu finansiranja istom.

"Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta", zaključeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti