Muzej RD najavio tužbu protiv Ministarstva kulture KS-a (FOTO)

17.09.2020. 16:57 / Izvor: Akta.ba
Muzej RD najavio tužbu protiv Ministarstva kulture KS-a (FOTO)

Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi.

Muzej ratnog djetinjstva odgovorilo je na "neistine koje je na svojoj Facebook stranici objavilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo", te su najavili i tužbe zbog narušavanja imidža Muzeja.

Prvenstveno navode da nije tačno da Muzej "nije opravdao utrošak sredstava za prošlu godinu".

"Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi, a nikad nijedna marka kantonalnog ili drugog budžetskog novca nije trošena za plate direktora ili izvršne direktorice Muzeja. Na objavljenoj slici nije nikakva 'platna lista' kako je navedeno, već planirani godišnji budžet koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu se nalaze planirane BRUTO, a ne NETO plate. To znači da nema govora o platama od 5.000+ KM kako je predstavljeno. U Muzeju ratnog djetinjstva nikad nije isplaćena pojedinačna mjesečna plata od preko 3.000 KM. Prosječna plata u Muzeju ratnog djetinjstva je oko 1.800 KM. Muzej ratnog djetinjstva zapošljava isključivo visokoobrazovan i stručan kadar i sretni smo da našem osoblju možemo ponuditi dobre uslove za rad", saopšteno je.

Navode i kako "zloupotrijebljeni interni dokument iz aplikacije", s čijom objavom nemaju problem, već s malicioznom interpretacijom, se odnosi na planirani godišnji budžet.

"Isti nikada ne bude potpuno ostvaren, a nekad ne bude ni 60% ostvaren. Tako naprimjer, direktor Muzeja ratnog djetinjstva nije imao nikakva primanja čak pet mjeseci tokom 2017. godine, dok su primanja drugih uposlenika bila redovna, a projekti uspješno realizirani.Iste ove neistine o Muzeju ratnog djetinjstva ministar Alikadić već je iznosio na službenim sastancima za šta postoje svjedoci. Zbog toga je svakako već u pripremi tužba protiv ministra Alikadića. Sada će MRD tužiti i Ministarstvo zbog objave neistina na zvaničnoj stranici. Na sva primanja uposlenika Muzeja ratnog djetinjstva uredno su plaćeni svi porezi i doprinosi, a i pored toga smo predmet serijskih naručenih inspekcijskih posjeta. Muzej ratnog djetinjstva godišnje po različitim osnovama u budžet uplaćuje oko 200.000 KM. Inače, od osnivanja, Muzej 97 posto svog budžeta ostvaruje iz međunarodnih i vlastitih izvora, a tek oko tri posto od svih nivoa vlasti u BiH", napisano je.

Na kraju zaključuju kako Muzej "sredstva pravda donatorima od kojih ih dobija, prolazi rigorozne provjere i revizije, i nikada nije imao problema sa bilo kakvim izvještavanjem i provjerama. Muzej ratnog djetinjstva nastavit će djelovati transparentno i u skladu s najvišim standardima, za šta je već dobio i neka od najznačajnijih međunarodnih muzejskih priznanja".

U nastavku prilažemo fotografiju Akta.ba portala o ukupnom prihodu Muzeja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti