BiH i Srbija potpisale sporazum o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza

18.09.2020. 12:45 / Izvor: Akta.ba
BiH i Srbija potpisale sporazum o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Mitrović i ministrica Mihajlović zajedno su obišli gradilište.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas dva sporazuma: Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

"Potpisivanje ovih sporazuma je veoma važan trenutak za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Naime, most Bratoljub je završen još 2017. godine ali se čekalo do decembra 2019. kako bi se usaglasili politički stavovi triju naroda i prevazišle nesposobnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda da u Vijeću ministara osiguraju dodatna sredstva za izgradnju GP Bratunac u iznosu od 3,5 miliona KM, što je novi saziv VM uradio već na svojoj prvoj sjednici. Izgradnja novog graničnog prijelaza Bratunac, koji spada u GP prve kategorije, sigurno će rasteretiti granične prijelaze Zvornik i Raču, ali i dodatno povezati dvije zemlje. Ovaj zajednički prijelaz uveliko će ubrzati promet robe i putnika, na zadovoljstvo svih nas“, rekao je ministar Mitrović.

Potpisivanjem sporazuma o održavanju mostova definirano je da BiH održava pet mostova, i to tri na Savi i dva na Uvcu, dok Srbija održava njih šest na Drini. Sredstva za održavanje mostova su osigurana budžetom Vijeća ministara BiH za narednu godinu i iznose 850.000 KM, odnosno za narednih pet godina Bosna i Hercegovina će izdvojiti 4,5 miliona KM.

"Sve veći broj zajedničkih projekata je dobra vijest za građanke i građane Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i za cijeli region, jer su infrastruktura i povezivanje uvjet bržeg razvoja. Novi most preko Drine između Ljubovije i Bratunca značit će i građanima i privredi i zato je važno da zajednički granični prijelaz što prije bude u funkciji. Takođe, sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo sa održavanjem i drugih međudržavnih mostova, za šta je Srbija već namijenila 15 miliona eura u naredne tri godine. Važno je da se kao region povezujemo kako autocestama tako i željeznicom, jer će to značiti brži razvoj, nove investicije i bolji život građana. Gradnjom autoceste Beograd-Sarajevo, Srbija i Bosna i Hercegovina su krenule tim putem i vjerujem da će rezultat tog povezivanja biti bolja budućnost za sve ljude koji žive na ovim prostorima, bez obzira kom narodu pripadaju“, rekla je ministrica Mihajlović.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Mitrović i ministrica Mihajlović zajedno su obišli gradilište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti