Mitrović obišao gradilište mosta na Savi kod Bosanske Gradiške

25.09.2020. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Mitrović obišao gradilište mosta na Savi kod Bosanske Gradiške

Most Gradiška spojit će bh. autocestu sa planiranom brzom cestom sa hrvatske strane koja bi išla od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem, direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i predstavnicima izvođača Integral inženjering a. d. Laktaši i nadzora Institut IGH d. d. Zagreb obišao je gradilište na mostu preko rijeke Save kod Gradiške.

Izgradnja mosta kod Gradiške predstavlja zajednički projekat dviju zemalja, a realizira se na osnovu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. 

"Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničke gradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Očekujemo da se radovi intenziviraju i da na proljeće 2022. godine otvorimo ovaj most koji ima izuzetan značajan za obje zemlje, a naročito Bosnu i Hercegovinu jer se njime omogućava povezivanje na mrežu evropskih cestovnih koridora", istakao je ministar Mitrović.

"Most preko rijeke Save će u skorijoj budućnosti već postojeću autocestu Gradiška - Banja Luka povezati sa mrežom evropskih autocesta, što ima izuzetan značaj za građane i privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ali i region. Izgradnja dva mosta preko rijeke Save, u Gradišci i Rači, najznačajniji su regionalni projekti koji se realiziraju u BiH", ističe ministar Popović.

Most Gradiška spojit će bh. autocestu sa planiranom brzom cestom sa hrvatske strane koja bi išla od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom.

"Most preko rijeke Save kod Gradiške jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i pravo je zadovoljstvo biti učesnik i svjedok realizacije ovako velikog i važnog posla, posebno jer se na početak izgradnje dugo čekalo. Izgradnjom ovog mosta će mreža autocesta u Republici Srpskoj biti povezana na evropsku prometnu mrežu i tako dobiti svoj puni smisao i značaj", rekao je direktor Topić. 

Ukupna dužina mosta je 426 metara, širina je 22,6 metara a imat će četiri prometne trake, po dvije u svakom smjeru. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti