ZEOS eko-sistem sprovodi kampanju "Gdje kupujem, tu recikliram"

30.09.2020. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Gdje kupujem, tu recikliram

Cilj kampanje je osvještavanje i informisanje šire javnosti o mogućnosti odlaganja električnog i elektronskog otpada.

Od mjeseca oktobra 2020. godine ovlašteni operater za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem, putem svoje mreže za sakupljanje i dvanaest društveno odgovornih kompanija: Bau & Garten (OBI), BINGO, Elektro Centar, ELEKTRO-JURIĆ, ELEKTRO MILAS, ELMARK GROUP, Gorenje Commerce, KONZUM, MANEDRA-COMPANY, Mercator BH, Orbiter G i Penny Plus, provodi ekološko-edukativnu kampanju „Gdje kupujem, tu recikliram“.

Cilj kampanje je osvještavanje i informisanje šire javnosti o mogućnosti odlaganja električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu: e-otpada), u vertikalne kontejnere tzv. Zeleni namještaj, koji se nalaze u pomenutim trgovinama. Također želimo da građani znaju da imaju mogućnost besplatnog odlaganja svog starog aparata prilikom kupovine novog iste namjene 1 za 1, u bilo kojoj trgovini, ali kao i besplatno odlaganje malih aparata ili plinskih sijalica u ZEOS-ov Zeleni namještaj u trgovinama gdje je postavljen, čak i bez prethodne kupovine sličnog aparata. Lokacije ovih kontejnera građani mogu pogledati na interaktivnoj karti cjelokupne ZEOS-ove infrastrukture sa slikama i adresama. Također, vrlo bitno je napomenuti da građani na ovaj način dobivaju priliku da aktivno učestvuju u smanjenju zagađenja.

O e-otpadu – Kroz ovu kampanju građani imaju priliku da sve male kućanske aparate poput tostera, kuhala, pegli, fenova, alata, mobitela, punjača i ostale manje IT opreme ili plinskih sijalica odlažu u navedenim trgovinama. Sa obzirom da e-otpad spada u najbrže rastuću kategoriju otpada, prenos informacija građanima o mogućnosti besplatne reciklaže u našoj državi predstavlja imperativ. Kampanja se provodi sa fokusom na 31 trgovinu, gdje postoji 69 kontejnera za e-otpad, ali i u svim drugim trgovinama u kojima se prodaje električna i elektronska oprema, gdje građani mogu besplatno predati stari aparat ili plinsku sijalicu. Pored toga građanima su na raspolaganju ulični kontejneri i reciklažna dvorišta svih ovlaštenih sakupljača operatera ZEOS eko-sistem.

Cjelokupno sakupljen e-otpad će biti u skladu sa zakonskim propisima zbrinut od strane društva ZEOS eko-sistem, a više informacija o kampanji će biti dostupno na www.zeos.ba i društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedinTwitter i Youtube.

14. oktobra dolazi i Međunarodni dan e-otpada, gdje je ZEOS eko-sistem već treću godinu predstavnik Bosne i Hercegovine u ovoj globalnoj aktivnosti. Taj dan u saradnji sa najvećim operaterima svijeta se radi na ukazivanju problema koje stvara e-otpad i podizanju svijesti građana o važnosti reciklaže, kao i smanjenju zagađenja.

"Posebno se zahvaljujemo partnerima kampanje „Gdje kupujem, tu recikliram“, Bau & Garten (OBI), BINGO, Elektro Centar, ELEKTRO-JURIĆ, ELEKTRO MILAS, ELMARK GROUP, Gorenje Commerce, KONZUM, MANEDRA-COMPANY, Mercator BH, Orbiter G i Penny Plus, koji su u svojim trgovinama omogućili ovu uslugu za svoje kupce", kazali su.

Nikada nije bilo lakše učiniti dobro djelo, počnimo odmah #NeGomilajRecikliraj!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti