Sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedno 450.000 KM

30.09.2020. 15:09 / Izvor: Akta.ba
Sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedno 450.000 KM

Vrijednost ovih šest projekata je 1,8 miliona KM, od čega će Ministarstvo subvencionirati oko 450.000 KM.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je potpisao šest ugovora o korištenju sredstava s klijentima kojima su odobreni krediti kod Razvojne banke FBiH za ulaganja u poljoprivredu. Riječ je o grant sredstvima koje je Federalno ministarstvo osiguralo u ovogodišnjem programu poticaja za sufinansiranje investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u okviru kreditne linije Razvojne banke. Vrijednost ovih šest projekata je 1,8 miliona KM, od čega će Ministarstvo subvencionirati oko 450.000 KM.

U skladu s protokolom o saradnji, koji je potpisan s Razvojnom bankom, Ministarstvo osigurava grant od 25 posto iznosa, klijent 25 posto, a banka kredit za 50 posto sredstava. Ministarstvo je za ove namjene, kod Razvojne banke, deponiralo 3.000.000 KM, a banka  osigurala sredstva iz svog portfelja u vrijednosti od 6.000.000 KM. Rok otplate ovih kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, grace period do 36 mjeseci, a nominalna kamatna stopa fiksno tri posto na godišnjem nivou. 

"Drago mi je što smo uspostavili uspješnu saradnju s Razvojnom bankom Federacije BiH i nadam se da je ovo početak zajedničkog nastojanja da olakšamo finansiranje  proizvođačima i doprinesemo dugoročnoj održivosti investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji", naglasio je ministar Dedić. 

Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić je istakao opredijeljenje ove banke za partnerstvo s poljoprivrednicima, kao i da će i dalje podržavati projekte kojima se unapređuje ovaj sektor.    

Sredstva kredita i granta koriste se za investicije u poljoprivredne mašine, opremu i priključne uređaje za biljnu i stočarsku proizvodnju. Također, za sufinansiranje visokokvalitetne rasplodne stoke, investicije u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja ili prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i investicije u podizanje višegodišnjih nasada, te podršku za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda. 

Pored ove kreditne linije kod Razvojne banke, uspostavljen je i Kreditno-garantni program za poljoprivredu i prehrambenu industriju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti