BiH - Turska: Sporazum o slobodnoj trgovini unaprijedit će ekonomske odnose

01.10.2020. 07:45 / Izvor: Akta.ba
BiH - Turska: Sporazum o slobodnoj trgovini unaprijedit će ekonomske odnose

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio značaj povećanja kvote za izvoz crvenog mesa iz BiH u Republiku Tursku.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je jučer u Sarajevu s ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kočom o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona, kao i mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa.

Predsjedavajući Tegeltija naglasio je da je u kontekstu saniranja posljedica pandemije neophodno spriječiti humanitarnu i zdravstvenu krizu te omogućiti privrednu aktivnost i postepeni oporavak ekonomije.

Ovom prilikom, Tegeltija je upoznao ambasadora Koča da je u toku izrada programa novog investicionog ciklusa i rasterećenja privrede za period 2021. - 2022. godine, kao i programa zaštite domaće privrede, te istaknuo da je otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Banjoj Luci veoma značajan korak za daljnje unapređenje saradnje i stvaranje novih prilika za ulaganje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio značaj povećanja kvote za izvoz crvenog mesa iz BiH u Republiku Tursku, istaknuvši da očekuje povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu.

Tegeltija je rekao da BiH može ponuditi kvalitetne proizvode u proširenom obimu, te ukazao da bi na ovaj način bili značajno unapređeni ekonomski odnosi dvije zemlje.

Izrazio je nadu da će novi sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje dodatno unaprijediti ekonomske odnose i biti na obostranu korist, naglasivši da je potrebno završiti procedure u vezi sa stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Turske dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za daljnje unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, transporta i infrastrukture - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti