Kanton Sarajevo priprema zakon o socijalnom poduzetništvu

15.10.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo priprema zakon o socijalnom poduzetništvu

Kanton Sarajevo započeo je pripreme na izradi prednacrta Zakona o socijalnom poduzetništvu KS, a riječ je o dokumentu, planiranom strategijom razvoja Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo započeo je pripreme na izradi prednacrta Zakona o socijalnom poduzetništvu KS, a riječ je o dokumentu, planiranom strategijom razvoja Kantona Sarajevo.

Cilj zakona je podsticaj zapošljavanja teže zapošljivih kategorija stanovništva, među kojima su osobe sa invaliditetom, osobe iznad 50 godina koje su dugo vremena na biroima za zapošljavanje, žene, mladi te boračka populacija.

Stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Rada Lukić najavila je da će novi zakon osigurati sistemsko rješenje i nadogradnju kompletnog pravnog okvira za lakše zapošljavanje tih kategorija stanovništva, kao i primjenu prava u segmentu socijalnog poduzetništva.

Ono je već zaživjelo u Kantonu u vidu boračkih zadruga, udruženja osoba sa poteškoćama, ali je cilj omogućiti im sve neophodne uvjete i  podršku za rad i širenje poslovanja, odnosno zapošljavanje navedenih grupa ljudi.

Tekst zakona predviđa jasno definiranje socijalnog preduzeća, kao i formiranje registra socijalnih poduzetnika na području KS, kao baze za kreiranje programa podrške i mjera olakšica za ta preduzeća, u skladu sa njihovim specifičnim potrebama.

Predviđeno je, između ostalog, i formiranje Centra za socijalno poduzetništvo u KS-u, gdje će se pružati stručna i savjetodavna podrška za pokretanje biznisa, prekvalifikacije i dokvalifikacije...

O tome je danas razgovarano na debati o temi "Socijalno poduzetništvo i mogućnosti zapošljavanja" koje je organizirao Centar za razvoj društvenog preduzetništva (CDP) „Globus”, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, u okviru projekta Agenda za socijalno preduzetništvo.

Koordinatorica u CDP-u Anita Šimundža istakla je da u Kantonu Sarajevo i BiH postoje brojni primjeri uspješnog rada u segmentu socijalnog poduzetništva, ali da je vrlo važno da institucije sistema prepoznaju ovaj oblik djelovanja i kreiraju jedinstven zakonski okvir.

Navela je da je ova organizacija, kroz navedeni projekt, podržala pet poslovnih subjekata koji funkcioniraju po principima socijalnog preduzetništva.

Osim predstavnika Kantona Sarajevo i CDP-a, današnjoj debati prisustvovali su i predstavnici  organizacija civilnog društva, socijalnih preduzeća i eksperata za ovu oblast, kao i predstavnici Holandske ambasade, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti