Održan Bisnode Klub Visokih peta u Žepču

17.10.2020. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Održan Bisnode Klub Visokih peta u Žepču

Susret je inspirisan aktivnostima Općine Žepče na području ženskog poduzetništva.

U Žepču je 15. oktobra 20202. održan Bisnode Klub Visokih peta, u okviru 7. Gospodarskog foruma Općine Žepčekoji je ove godine posvećen ženama i njihovim uspjesima u svijetu poduzetništva. Druženja Kluba su neformalna, besplatna i namijenjena svim poslovnim ženama koje žele predstaviti svoje projekte, razmijeniti iskustva i upoznati se sa aktuelnim problemima u poslovnom okruženju.

Susret je inspirisan aktivnostima Općine Žepče na području ženskog poduzetništva - usvojenim novim Gender akcionim planom za period 2020. - 2024. koji predviđa set mjera i intervencija u oblasti ravnopravnosti spolova, te činjenice da će se u vrijeme Dana općine Žepče, u okviru kojih se održava i Gospodarski forum, govoriti o uspješnim ženama i njihovim biznisima, sa namjerom da se inspirišu žene koje imaju potencijal ali nemaju hrabrosti da zakorače u svijet poduzetništva.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče, poželjela je dobrodošlicu gostima u Općinu Žepče, koja ove godine proslavlja svoj  562 rođendan. @Ova godina je i za RAŽ jubilarna, punih 10 godina kako upravljamo procesom lokalnog ekonomskog razvoja općine Žepče s  ciljem stvaranja boljih uvjeta za ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta. Ove godine posebno promoviramo žene u poduzetništvu, u želji da inspiriramo buduće poduzetnice da krenu u svijet poduzetništva, i umrežavamo uspješne poduzetnice kako bi bile još uspješnije. Stoga smo u saradnji sa Bisnode BH, obrtom Kaja iz Žepča i Asocijacijom poslovnih žena u BiH organizovale Klub visokih peta, u sklopu Gospodarskog foruma@, izjavila je direktorica RAŽ-a i dodala:“Od osnivanja RAŽ-a, projekti koje provodimo podržavaju žene a posebno potiču poduzetnički duh kod žena. Namjera nam je da maksimalno budemo na usluzi svim ženama koje imaju i planiraju pokrenuti vlastiti biznis, ženama koje se žele društveno angažirati i na posljetku, djelujući kroz obrazovni sustav, poticati rodnu ravnopravnost u odabiru zanimanja i radnog mjesta, ne robujući stereotipima i ograničenjima koja imaju dalekosežne posljedice.“

Na Bisnode Klubu Visokih peta, posvećenom poslovnim ženama, kao platforma za stvaranje novih poslovnih prilika za žene u biznisu, u Žepču su svoje priče podijelile: izEmpress d.o.o Zenica, Edita Humić; Gordana Antolović, vlasnica obrta prirodna kozmetika „Goga“ iz Žepča; “Kaja” iz Žepča - obrt za profesionalno čišćenje gospođe Katice Pavlović; Dragana Grbić Hasibović iz Agencija Success Sarajevo; Amira Kahrović iz Avon BH, i Alisa Teletović, akademska umjetnica, Irena Jukić sa galerijom I-Flowers House te M:Tel. Predstavili su se i brendovi banjalučke kompanije MB Impex-a, simpatične liker bakice Baba Višnja, Mila i Riba, te njihovo imanje Krug ljubavi, kao izuzetno mjesto za team-building, kao i vinarija “Povratak” iz Žepča sa izuzetnim vinima iz edicije Zemlja i svojom izuzetnom pričom o povratku .

U sklopu eventa održao se i kao i izložbeno - prodajni bazar za prekrasne rukotvorine talentiranih poduzetnica Gordane Antolović, Šemse Šabić, Ivke Janko i Mubere Keserović, kao i mini izložba radova akademske slikarice Alise Teletović.

Na okruglom stolu na temu Utjecaj pandemije na ženski biznis u BiH, govorile su prof. Vahida Bijedić, psiholog, Aida Zubčević, magistrica farmacije, poduzetnica i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, Sanja Hajdukov, poduzetnica, inženjer rudarstva i kolumnistica, te Enesa Bukvić, vlasnica kompanije “Ena-Tex” iz Zavidovića. Zajednički zaključak je bio da žene vode „gerilsku“ borbu da bi bile prihvaćene i priznate kao dobri i uspješni biznismeni, stoga trebaju nastaviti odvažno, proaktivno, biti uvijek spremne za dodatno obrazovanje, nastavljajući sa svojim specifičnim senzibilitetom vođenja biznisa, koji očito daje dobre rezultate. Istaknuto je i koliko je svaka prilika za umrežavanje i povezivanje žena, novi kontakti i razmjena iskustva dragocjena za ženski biznis, naročito za poduzetnice u malom biznisu.

Sve učesnice su se složile u tome da je bilo zaista inspirativno čuti priče u kojima su ove poduzetne dame govorile s puno žara. Dragana Filipović iz kompanije „Izolacije Filipović“ izjavila je:“ jučer sam bila prvi put na takvom događaju i oduševila sam se - napunila pozitivnom energijom. Iskreno, takvi događaji i susreti bi trebali biti bar što češće a nadam se da cu biti dio idućeg susreta“.

Poduzetnice su govorile o problemima sa kojima se susreću u poslovanju i s puno ljubavi opisivale svoj biznis,šaljući poruku kakva se mogla čuti na svima druženjima Bisnode Kluba visokih peta: imajte povjerenja u sebe i što je najvažnije - usudite se!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti