Bijeljina prva u RS izradila brend-strategiju

27.10.2020. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Bijeljina prva u RS izradila brend-strategiju

U pripremi Strategije, tokom 2019. i 2020. godine, izvršeno je i obimno terensko istraživanje koje je obuhvatilo skoro 1700 ispitanika – stanovnika i posjetilaca Bijeljine, privrednika i dijaspore.

Tokom prethodnih decenija Bijeljina je značajno promijenjena – povećao se broj stanovnika, ojačana je privreda i izmijenjena privredna struktura, a realizovani su i krupni infrastrukturni projekti. Istovremeno, uslovi u okruženju su potpuno drugačiji u odnosu na prethodni period i stvoren je novi ambijent u kome stara pravila više ne važe i koji zahteva novi pogled u budućnost. U takvim okolnostima Bijeljina je suočena sa ogromnim izazovom – da pronađe svoju suštinsku ideju vodilju, navode iz gradske uprave.

Ova ideja treba da bude oslonjena na bogato kulturno istorijsko nasleđe, ali ne smije da ostane u prošlosti, treba da bude prilagođena i današnjici, ali mora da bude snažna i vitalna da bi povela grad u budućnost. U tom cilju, Bijeljina je prvi grad u Republici Srpskoj koji je izradio brend-strategiju koja će biti osnova za rad na unapređenju prepoznatljivosti Bijeljine na tržištu lokacija, istaknuto je, između ostalog na predstavljanju Strategije krajem prošle sedmice.

Kao važan dio Strategije, istaknuti su i novi elementi vizuelnog identiteta Bijeljine, koji je neophodan prilikom promocije grada kao investicione i turističke destinacije, a čiju osnovu čini golub srcolikih krila. Logo je izveden na osnovu heraldičkog elementa u grbu grada i nosi istu simboliku – poruku mira i blagosti stanovnika Semberije.

Brend-strategiju Bijeljine izradila je beogradska Visoka škola modernog biznisa u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Bijeljina i projektnim timom koji su činili predstavnici brojnih ustanova, preduzeća i udruženja građana. U pripremi Strategije, tokom 2019. i 2020. godine, izvršeno je i obimno terensko istraživanje koje je obuhvatilo skoro 1700 ispitanika – stanovnika i posjetilaca Bijeljine, privrednika i dijaspore.

"Uprkos trenutnoj situaciji, život ne treba da stane i moramo nastaviti poslove koje smo započeli, poput izrade ove Strategije. Ukoliko želimo da Bijeljina zaista postane grad budućnosti, treba da pratimo što više savremenih trendova. Mi u Semberiji smo izgradili imidž ljudi koji su vrijedni i imaju osjećaj za poslovanje, ali konkurencija u okruženju je oštra i svako se bori da privuče ljude i investicije. Nadam se da ćemo, između ostalog, uz pomoć razrade ove Strategije, lakše privući ulagače i turiste", izrazio je očekivanje gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Profesor Aleksandar Dejanović sa Visoke škole modernog biznisa je pohvalio veliki doprinos projektnog tima sa kojim je sarađivao na složenom poslu brendiranja jednog grada.

"Brendiranje grada je složen posao koji traži sistematičnost i posvećenost. Definisali smo glavne elemente u kojem pravcu Bijeljina može da gradi svoj brend i unapređuje položaj među gradovima u okruženju. Merili smo snagu Bijeljine sa sedam gradova u prečniku od 70 kilometara i po tim pokazateljima, Bijeljina je u sredini. Postoji mogućnost za dalje napredovanje i svaki doprinos na tom putu je dragocen, a pogotovo doprinos poput brendiranja", ocijenio je profesor Dejanović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti