Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

28.10.2020. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

Postoje osnove sumnje da je R.K. novčana sredstva doznačena iz Budžeta FBiH u iznosu od 1.000.000 KM utrošio suprotno njihovoj namjeni.

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a (Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije - Sektora kriminalističke policije) su radeći na otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju složenih oblika krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i korupcije kvalifikovanih teškim posljedicama ili načinom izvršenja, u saradnji i pod nadzorom postupajućeg tužioca, dana 21.10.2020.godine Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, dostavili Izvještaj protiv R.K., rođen 1962.godine iz Tuzle, zbog postojanja osnova sumnje da je obavljajući funkciju direktora JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o. Živinice, u vremenskom periodu od mjeseca decembra 2018.godine do mjeseca decembra 2019.godine u Živinicama,  s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za to pravno lice, počinio krivično djelo Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. stav 2. u vezi stava 1. pod tačkom d., u vezi člana 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (produženo krivično djelo).

Naime, postoje osnove sumnje da je R.K. novčana sredstva doznačena iz Budžeta FBiH u iznosu od 1.000.000 KM utrošio suprotno njihovoj namjeni.

Takođe, inspektori Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije su, u vremenskom periodu od mjeseca decembra 2019.godine do mjeseca septembra 2020.godine, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona protiv R.K. podnijeli ukupno devet  (9) Izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je isti u vremenskom periodu od decembra 2015. godine do decembra 2019. godine obavljajući dužnosti direktora JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o. Živinice počinio petnaest (15) krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH u sticaju sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. i 2. Krivičnog zakona FBiH, saopćeno je iz MUP-a TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti