Usaglašavanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom do kraja godine

28.10.2020. 13:26 / Izvor: SRNA
Usaglašavanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom do kraja godine

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija očekuje da će do kraja godine biti usaglašen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom sa kojim se trenutno pregovara na tehničkom nivou.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija očekuje da će do kraja godine biti usaglašen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom  sa kojim se trenutno pregovara na tehničkom nivou.

"Mislim da će se entiteti opredjeliti da povuku određena finansijska sredstva od MMF-a pod jako dobrim finansijskim uslovima sa stanovišta rokova i kamate. Ali, sa MMF-om uvijek ima i nekih pitanja, poput restruktuiranja javnih preduzeća, pozicije zdravstvenog i finansijskog sektora i slično. Međutim, nema nijedne nove teme o kojoj sa njima nismo razgovarali u prethodnom periodu", rekao je Tegeltija.

On je istakao da taj aranžaman nosi sa sobom finansijska sredstava, s tim što ako nema potrebe za njima može postojati aranžman, bez kreditnih sredstava.

Tegeltija je podsjetio da se putem video-linka održava Godišnja skupština Svjetske banke i MMF-a, što je najvažniji događaj kada je su u pitanju ove međunarodne finansijske institucije.

"Razgovarali smo o tome gdje se nalazimo u ovom trenutku borbe protiv pandemije, kakava su naša očekivanja o privrednim kretanjima do kraja godine, planovima za 2021. godinu. To su teme sa svim zemljama", naveo je Tegeltija.

On kaže da je osnovni zaključak, kada je u pitanju zdravlje, da se mora obezbjediti zdravstveni sistem koji će omogućiti zdravstvenu njegu građanima, da je to jako skupo i da su potrebna dodatna sredstava, ali da se o tome u ovom trenutku ne može razmišljati, već se moraju obezbijedi sredstva za liječenje građana.

"Nakon završetka pandemije procjena je da će se do ljeta taj problem u većoj mjeri riješiti, a onda ćemo razgovarati o tome kako pokriti dugove koji su nastali", istakao je Tegeltija.

On navodi da je sasvim sigurno da su svi trendovi, kada su u pitanju makroekonomski pokazatelji, negativni, ali da se u poređenju sa zemljama u okruženju, osim Srbije, može reći da su makroekonomski pokazatelji BiH značajno bolji nego u nekim drugim zemljama.

Tegeltija je najavio da su planovi za narednu godinu dalja podrška javnom sektoru, sanacija svih obaveza koje su nastale za potrebe zdravstvenog sektora, obezbjeđivanje adekvatnog finansiranja i javnog sektora i poslovne zajednice, te da u tom dijelu MMF vidi svoje mjesto i ulogu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti