Solarna elektrana brodske rafinerije proizvela prve kilovate električne energije

05.11.2020. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Solarna elektrana brodske rafinerije proizvela prve kilovate električne energije

Solarna elektrana sastoji se od ukupno 2724 solarnih panela

U "Rafineriji nafte Brod" a.d. Brod uspješno je završen još jedan projekat, montirana je i puštena u rad solarna elektrana, koja je danas proizvela sopstvene prve kilovate električne energije.

Solarna elektrana sastoji se od ukupno 2724 solarnih panela. Minimalno očekivana proizvodnja električne energije iz novopostavljene solarne elektrane je 1050MWh godišnje. Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i time će na godišnjem nivou, ostvariti uštedu od 100.000 KM.

Uz navedeno smanjenje troškova jedna od značajnijih prednosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa poput solarne energije je pozitivan uticaj na životnu sredinu.

U realizaciju ovog projekta investirano je oko 2 miliona KM, a projekat je realizovan i prije planiranog roka, koji je bio do kraja ove godine.

Brojne su prednosti obnovljive solarne energije, ali kao najznačajnija karakteristika je upravo smanjenje troškova električne energije te pozitivan uticaj na životnu sredinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti