Ilidžanski poduzetnik optužen za utaju poreza "tešku" više od 400.000 KM

12.11.2020. 10:57 / Izvor: Akta.ba
Ilidžanski poduzetnik optužen za utaju poreza 'tešku' više od 400.000 KM

Optuženi Ćenanović se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Avdije Ćenanovića i pravnog lica Sara Kompani d.o.o. Ilidža, koji se terete da su u periodu od aprila 2012. do decembra 2015. godine počinili utaju PDV-a u iznosu od 423.378,68 KM i za taj iznos oštetili budžet BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Ćenanović se tereti da je, kao vlasnik i odgovorno lice, direktor bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu Sara Kompani d.o.o. Ilidža, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegao da obračuna i plati poreska davanja PDV-a propisana poreskim zakonodavstvom.

Pravno lice Sara Kompani d.o.o. Ilidža se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Avdija Ćenanović, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Ćenanović se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti