Poslodavci traže hitan sastanak zbog najave početka sanacije tunela Crnaja

12.11.2020. 17:08 / Izvor: Akta.ba
Poslodavci traže hitan sastanak zbog najave početka sanacije tunela Crnaja

UPFBiH upućeno je pismo sa zahtjevom za hitan sastanak ministru Denisu Lasiću.

Nakon dobijene informacije da će naredne sedmice početi rekonstrukcija tunela Crnaja, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev za održavanje sastanka premijeru FBiH Fadilu Novaliću, ministru prometa i komunikacija FBiH Denisu Lasiću i direktoru JP Ceste FBiH Ljubi Pravdiću da se u petak 13.11.2020. godine o ovoj temi o čemu je bila postignuta saglasnost svih učesnika. 

"Zatim smo obaviješteni da se sastanak odgađa zbog obilaska radova na izgradnji tunela Žaba premijera Novalića, ministra Lasića i direktora Pravdića. Neprijatno smo iznenađeni ovakvim postupanjem nadležnih, jer radove na izgradnji tunela Žaba mogu obići svakoga dana u narednoj sedmici. Očigledno da nemaju rješenja koja će osigurati neometano odvijanje saobraćaja tokom rekonstrukcije tunela Crnaja te na ovaj način žele privrednike, ali i građane ovog dijela BiH dovesti pred svršen čin", kažu u UPFBiH.

Zbog iznenadne odgode prethodno potvrđenog, iz UPFBiH upućeno je pismo sa zahtjevom za hitan sastanak ministru Denisu Lasiću, federalnom ministru prometa i komunikacija, kojim traže hitan sastanak sa ministrom Lasićem, a o sastanku su obavijestili i premijera Fadila Novalića te predstavnije JP Ceste FBiH. 

"S tim u vezi, molimo vas da kao nadležno Ministarstvo za davanje saglasnosti o obustavljanju, odnosno, ograničenju saobraćaja zbog izvođenja radova na rekonstrukciji ili održavanju ceste, ne dajete saglasnost prije nego što održite sastanak sa rukovodstvom Udruženja poslodavaca FBiH", navodi se u pismu UPFBiH.

Iz UPFBiH kažu da insistiraju na sastanku i dogovoru, zbog nesagledivih posljedica i ogromne štete za privredne subjekte u Bosni i Hercegovini koje bi prouzrokovalo ograničenje, odnosno,  obustava saobraćaja na na magistralnoj cesti M-17. 

Šteta bi se naročito odrazila na privrednike Mostara, Jablanice, Konjica, ali i za trgovce, turističke i ugostiteljske firme i sve one čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara. Za privredu BiH koja već trpi velike posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19, ograničenje, odnosno obustava saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja je dodatni udarac od kojeg će se još teže oporaviti u narednom periodu. 

Također napominju da su članice UPFBiH krajnje uznemirene zbog gore navedenih razloga i da većina njih pored prijetnji tužbama za naknadu štete, najavljuju i blokadu pristupa tunelu Crnaja. 

"Cilj nam je da skupa preduprijedimo ovakva dešavanja i zato predlažemo sastanak putem Zoom aplikacije u narednih nekoliko dana u periodu koji vama odgovara, a kako bismo zajednički došli do rješenja ovog problema", naglašava se u pismu upućenom ministru Lasiću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti