U Brčkom sprovedba programa za podršku preduzetništvu

13.11.2020. 07:39 / Izvor: Akta.ba
U Brčkom sprovedba programa za podršku preduzetništvu

Program se realizira uz potporu Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC).

Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH u četvrtak je sa Zavodom za zapošljavanje Brčkog i predstavnicima Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo potpisao ugovor o partnerstvu na realizaciji programa potpore poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području Distrikta.

Predstojnik Odjela Pero Gudeljević kazao je da je u programu prije svega fokus na mlade, žene i na programe koji su inovativnog karaktera, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Brčko posljednjih šest ili sedam godina provodi vlastiti program samozapošljavanja i ovaj program posebno je interesantan zbog činjenice da će to biti nadogradnja onoga što mi već godinama radimo. Ovim ćemo i unaprijediti taj program u smislu da će ljudi koji pokrenu svoj biznis tijekom vođenja tog biznisa imati potporu od stručnjaka koji će pomoći u različitim segmentima. Mi ćemo u budućnosti pokušati te dobre prakse ugraditi u programe koje Vlada provodi neovisno o ovom programu i pokušat ćemo animirati ljude da to ne budu djelatnosti koje su uobičajene. Puno više bodova će u evaluaciji dobiti oni koji budu inovativni", kazao je Gudeljević.

Izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo Mirela Omerović kazala je da će se u sklopu zajedničke suradnje između IMPAKT-a, Vlade Brčkog i Zavoda za zapošljavanje Distrikta u 2020. i 2021. godini realizirati program YEP inkubator poslovnih ideja koji će, među ostalim, obuhvatiti program poduzetničke obuke za minimalno 50 sudionika s područja Distrikta te financijsku, stručnu i mentorsku potporu za deset novih poslovnih poduhvata na tom području.

Ona je također istaknula da će deset najboljih poslovnih ideja imati priliku dobiti po 5.000 maraka za pokretanje biznisa.

V.d. direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH Tamara Duvnjak Mitrović kazala je da je Zavod sudjelovao sa 70.000 maraka u ovom programu, kao i da očekuje provođenje programa u šest etapa.

"Riječ je o stimulaciji nezaposlenih osoba s evidencije Zavoda za zapošljavanje i potencijalnih poduzetnika s ciljem poduzimanja poslovnih poduhvata i održavanja postojećih poslovnih poduhvata. Sukladno epidemiološkoj situaciji završetak programa očekujemo u ožujku 2021. godine", kazala je Duvnjak Mitrović.

Program se realizira uz potporu Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC), navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti