Ukinuta epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo

13.11.2020. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Ukinuta epizoda 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor donijelo je odluku i ukinulo epizodu "Pripravnost" zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donio je odluku i ukinuo epizodu "Pripravnost" u svim zonama na području Kantona Sarajevo, zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Ovakva odluka donesena je nakon što su danas mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS na svim automatskim stanicama zabilježene prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku ispod granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuje se stabilna vremenska situacija bez padavina, sa slabim vjetrom promjenjivog smjera.

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, postoje uvjeti za pojavu slabe temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima, koja će uzrokovati povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku uglavnom tokom noći, ali ne u obimu koji zahtijeva primjenu posebnih mjera.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo i o tome blagovremeno informisati javnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti