Misija OSCE-a pozdravila objavu registra zaposlenih i imenovanih osoba u BPK

17.11.2020. 10:48 / Izvor: Akta.ba
Misija OSCE-a pozdravila objavu registra zaposlenih i imenovanih osoba u BPK

Misija OSCE-a u BiH pruža podršku kako zakonodavnim tako i izvršnim strukturama u BiH.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja objavu Registra zaposlenih i Registra imenovanih lica u organima javne uprave u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Misija je pružila podršku Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u izradi ovih registara, kao dio napora usmjerenih na uspostavljanje sličnih registara kao što su to registri u Kantonu Sarajevo i Brčko distriktu BiH.

Misija ovom prilikom želi naglasiti važnost uloge Tima za borbu protiv korupcije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i pohvaliti njihovu predanost obavljanju ovog složenog zadatka.

Registri, objavljeni 16. novembra 2020. godine, još su jedan korak ka osiguranju transparentnog trošenja javnih sredstava u ovom Kantonu i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije.  

Registri će, između ostalog, omogućiti pregled finansijskih primanja zaposlenih u javnoj upravi i institucijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i pružiti informacije o službenicima imenovanim za obavljanje javnih funkcija, kao i licima imenovanim u nadzorna i upravna tijela, odbore i radne grupe. Kako bi se osigurala tačnost podataka i integritet ovih registara, očekuje se da će biti redovno ažurirani. 

Misija OSCE-a u BiH pruža podršku kako zakonodavnim tako i izvršnim strukturama u BiH u unapređenju aktivnosti u borbi protiv korupcije. U tom smislu, Misija je maksimizirala potencijal digitalne tehnologije u sprečavanju korupcije, a Bosansko-podrinjski kanton Goražde je najnoviji primjer optimizacije. Nadamo se da ćemo nastaviti istim putem te  replicirati primjere dobre prakse širom BiH, počevši sa Srednjobosanskim kantonom, gdje takođe vidimo obećavajući razvoj situacije po pitanju uspostave ovakvih javnih registara.

Misija OSCE-a u BiH ostaje i dalje posvećena pružanju podrške Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u osiguranju transparentnog i odgovornog trošenja budžetskih sredstava za dobrobit svih građana ovog Kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti