Svijetli primjer u Travniku: Privreda i škola prate potrebe tržišta rada

24.11.2020. 15:31 / Izvor: Akta.ba
Svijetli primjer u Travniku: Privreda i škola prate potrebe tržišta rada
OTVORI GALERIJU

U Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi Travnik danas je svečano otvoren moderno opremljen kabinet za praktičnu nastavu namijenjen obuci budućih CNC programera i operatera.

U Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi Travnik danas je svečano otvoren moderno opremljen kabinet za praktičnu nastavu namijenjen obuci budućih CNC programera i operatera. 

Kabinet je otvoren na inicijativu i uz finansijsku podršku kompanija "Strojotehnika" iz Zagreba i "GS-tmt" d.o.o. iz Travnika koje sa ovom školom imaju višegodišnju uspješnu suradnju. U opremanje kabineta sa svim potrebnim softwareom "Strojotehnika" je uložila 500.000 eura , dok je "GS-tmt" d.o.o. iz Travnika renovirala i opremila prostor, kupila sav potreban hardware, te obezbijedila nastavnika sa svim potrebnim znanjima za izvođenje nastavnog programa.

Buzađija Nevzudin, direktor Mješovite srednje tehničke škole Travnik pohvalio je ovaj potez jer smatra da djeca kroz vannastavne aktivnosti mogu puno više naučiti nego kroz formalno obrazovanje.

"Nadam se da će ministarstvo obrazovanja u narednom periodu voditi računa o tome, da će objediniti realni sektor i stručnjake iz obrazovanja kako bi se ova priča proširila", poručio je on.

Izrazio je nadu da će i u buduće imati investitore, ali i naglasio važnost kvalifikovane radne snage.

"Moramo nešto hitno napraviti po pitanju transformacije obrazovanje iz 18. vijeka, ka ovom vijeku digitalizacije, kako bismo imali učenike koji su potrebni današnjoj privredi", istakao je on.

SARADNJA ŠKOLE I GS-TMT

Podsjetimo da iz godine u godinu najveći interes učenici pokazuju za zanimanje ekonomski tehničar, mašinski tehničar i medicinski tehničar. 

Mješovita srednja tehnička škola Travnik dobro sarađuje s Tvornicom mašina GS-tmt, gdje učenici pohađaju praksu, a nakon završetka školovanja ostaju unutar firme.

Snježana Kopruner, direktorica kompanije GS-tmt Travnik pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo što i u vremenu pandemije koronavirusa ima prostora za lijepe priče.

Prije svega se zahvalila školi koja im je dala mogućnost i prostor da realiziraju ovu investiciju.

"Velika zahvalnost ide i vlasniku kompanije Strojotehnika Stipi Mariću koji je bio inicijator nastajanja ove učionice. Prilikom njegovih posjeta početkom ove godine, ponudio nam je donirati software od 500.000 eura koji služi za obuku programera i operatera na raznim strojevima", istakla je ona, dodajući da su to jako važne stvari koje oni sami ne bi mogli napraviti. 

Govoreći o viziji samog projekta i načinu na koji će se obuka provoditi, Kopruner se osvrnula na pozitivno iskustvo koje već imaju, a tiče se obuke zavarivača.

"Za njihovu obuku kupili smo simulator na kojem im nastojimo približiti obrazovanje u ovom sektoru. Nakon prolaska jednog dijela praktične i teoretske nastave, naši zavarivači počnu raditi na simulatorima gdje vježbaju kako se zavaruje. Poslije toga rade jednostavnije komade i već poslije šest mjeseci su spremni ići u pogon, a mi kao kompanija za godinu-dvije dana imamo izvrsne radnike koji brzo savladaju naše tehnološke procese", objasnila je Kopruner.

Upravo je ovaj proces bio ideja vodilja da isto naprave i opremanjem ovog kabineta.

Vođeni tim prijašnjim iskustvima, kupili su dva simulatora i nekoliko računara u koje su uložili 30.000 KM na kojima će se simulirati kompletan proces izrade na jednom jednostavnom komadu. 

 

Kako je kazala, cijeli ovaj projekt pokazuje da se i učenici i nastavnici moraju prilagođavati novim potrebama tržišta rada. 

"Velika je potreba za CNC operaterima, kako kod nas, tako i u Evropi i mislim da svaki učenik koji odabere ovo zanimanje da je na dobrom putu da sebi osigura budućnost", kazala je direktorica GS-tmt.

OBRAZOVANJE U BiH TREBA KORJENITU REFORMU ​​

Naglasila je važnost uzajamnog praćenja obrazovanja i tržišta rada. Nažalost, niti poslodavci, niti obrazovni sistem ne prate to.

"Već duže vremena o tome govorim, ali ne nalazim na veliko razumijevanje po pitanju toga. Obrazovanje treba korijenitu potrebu kako bi pratilo potrebe privrede", ističe.

Ne želeći kritizirati školstvo, osvrnula se i na izazove u sistemu školovanja sa stanovišta privrede.

"Mislim da se privreda malo više treba uključiti u stvaranje novih kurikuluma i novih programa koji su njoj potrebni. Znam da ima privrednika koji nisu u tom smjeru obučeni, međutim, i njima treba pomoći kako bismo napravili jednu dubinsku reformu školstva jer nažalost današnje metode ne zadovoljavaju potrebe tržišta rada. Neka ova učionica bude svjetionik i pokazatelj za sve ostale privredne grane kako se može raditi i kako svi zajedno našoj djeci i generacijama koje dolaze možemo ponuditi što bolje obrazovanje. Ovo je samo početak u reformi stručnog obrazovanja ne samo našeg kantona nego i Bosni i Hercegovini", objasnila je Kopruner.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić istakao je da je direktorica GS-tmt svijetli primjer koji treba da bude vodilja svima onima koji su zainteresovani za procese koji se dešavaju upravo u ovoj školi.

"Vjerujem da je ovo početak saradnje privrednih subjekata i škola koji na ovaj način mogu pokrenuti procese modernizacije zbog mladih ljudi koji su naš najvrijedniji resurs i koji sutra trebaju biti nosilac razvoja cjelokupnog sistema", poručio je on.

Premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo čestitao je ovom hrabrom potezu i izrazio nadu da će ovo biti jedan podsticaj za reforme u sektoru obrazovanja koje su neophodne.

"Vjerujem da će ovaj projekat javno-privatnog partnerstva ohrabriti sve oni koji usporavaju reforme koje smo davno htjeli provesti. U realnom sektoru radi oko 35.000 ljudi, i svi oni vape za novim reformama obrazovanja. Nemamo više oslonac na stare generacije, moramo proizvoditi i stvarati nove radnike i svježu krv", poručio je Lendo.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti