GRAS do kraja naredne sedmice treba dostaviti plan restruktuiranja firme

27.11.2020. 13:07 / Izvor: Akta.ba
GRAS do kraja naredne sedmice treba dostaviti plan restruktuiranja firme

Trenutno je u GRAS-u uposleno 1.311 osoba, a prema PwC studiji optimalno broj uposlenih treba da bude 1.116.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem i ministar finansija KS Jasmin Halebić organizirali su danas sastanak sa rukovodstvom KJKP GRAS na temu implementacije nedavno potpisanog sporazuma između Vlade KS i ovog preduzeća, a koji se odnosi na njegovo restrukturiranje i “oživljavanje” u narednom periodu.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je zatražio od predstavnika GRAS-a informacije dokle se došlo sa pripremom plana restruktuiranja, što je bila obaveza preduzeće po spomenutom Sporazumu.

“Od direktora Almira Ahmetspahića i članova Uprave GRAS-a informisani smo da kao osnovu u pripremi plana restruktuiranja koriste izvještaj konsultantske kuće 'PwC', ali ga i modificiraju u neophodnoj mjeri, tako da bi u konačnici budući Plan trebao biti kombinacija izvještaja pomenute konsultantske kuće i određenih pokazatelja i planova samoga GRAS-a”, istakao je premijer Nenadić.

Trenutno je u GRAS-u uposleno 1.311 osoba, a prema PwC studiji optimalno broj uposlenih treba da bude 1.116.

Istaknuto je da tokom ove godine Vlada nije odobrila nijedno novo upošljavanje u ovom preduzeću, jer se insistiralo da GRAS-a krene sa restrukturiranjem, odnosno da se na bazi prethodno potpisanih ugovora zadrži broj zaposlenih, kao i da konačno krene prema smanjenju njihovog broja.

Tokom sastanak predstavnici GRAS-a su upoznali predstavnike Vlade o budućem planu kako riješiti pitanje viška zaposlenih, ali i unaprijediti poslovne procese, te osigurati dio sredstava za potrebe provedbe Sporazuma sa Vladom KS.

Premijer Nenadić je tražio da se do kraja iduće sedmice resornom ministarstvu i Vladi KS dostavi prednacrt plana restruktuiranja GRAS-a na dalje postupanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti