BPK Goražde - Ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom

02.12.2020. 11:04 / Izvor: Fena
BPK Goražde - Ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom

Projekt 'Inovativni pristup odgovoru na COVID – 19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini'

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije (UCPD) BPK Goražde implementiralo je na području ovog kantona, u periodu od augusta do kraja novembra ove godine, projekt 'Inovativni pristup odgovoru na COVID – 19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini', uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.

"Sastojao se iz nekoliko dijelova kao što su obuka za zaposlene Udruženja o mjerama prevencije u pandemiji, podjela 100 cekera sa higijenskim i dezinfekcionim sredstvima osobama s invaliditetom sa područja BPK, ekonomsko osnaživanje deset porodica osoba s invaliditetom u BPK, te donacija zaštitne opreme medicinskom osoblju Doma zdravlja Goražde", navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, putem tog projekta Domu zdravlja Goražde je donirana vrijedna zaštitna oprema i to 50 FFP2 zaštitnih maski, 400 jednokratnih hiruških maski, deset pakovanja rukavica, 100 zaštitnih vizira,  jedno zaštitno odijelo,  jedna pumpa za dezinfekciju prostora DAF 2 i 100 litara tečnosti za dezinfekciju.

" Donirana oprema i aparati koje smo dobili putem tog projekta bila nam je u periodu pandemije značajna pomoć u otežanim uslovima rada. Vršimo svakodnevno dezinfekciju prostorija ambulanti, a maske koje smo dobili koristimo u COVID ambulantama. Zahvaljujemo donatoru", izjavio je direktor Doma zdravlja Goražde dr. Edin Čengić.

Predsjednica Udruženja UCPD Mirsada Ćulov kaže da su, svim članovima tog udruženja i određenom broju štićenika Centra za socijalni rad BPK Goržde koji su također osobe s invaliditetom, podijelili 100 cekera sa higijenskim i dezinfekcionim sredstvima.

" Nadalje smo putem javnog poziva, u saradnji sa predstavnicima CARE organizacije i Centra za socijalni rad, odabrali deset porodica osoba s invaliditetom za ekonomsko osnaživanje porodica kao dio implementacije tog značajnog projekta, a za njih smo osigurali raznu opremu za poljoprivredu i mašine za šivenje za dodatnu djelatnost kod kuće",  izjavila je.

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije  (UCPD) BPK Goražde aktivno djeluje već 24 godine zalažući se za prava osoba s invaliditetom te poboljšanje njihovog statusa u društvu, kao i na upošljavanju osoba s invaliditetom u svojoj radionici 'Životna pomoć' d.o.o. za radnu okupaciju osoba s invaliditetom.

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije (UCPD) BPK Goražde sarađuje kao partnerska organizacija, zahvaljujući donaciji međunarodne organizacije CARE International u BiH - Sarajevo, kroz projekt 'Inovativni pristup odgovoru na COVID - 19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini'.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti