Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima TK 2,24 miliona KM

04.12.2020. 10:28 / Izvor: Akta.ba
Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima TK 2,24 miliona KM

Kriteriji za prijavu na ovaj javni poziv bili su da kompanije imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa, pozitivno poslovanje u prethodnom periodu.

Ugovore o dodjeli sredstava za nabavku opreme, alata i repromaterijala ukupne vrijednosti 2,24 miliona KM danas su sa ministrom privrede Tuzlanskog kantona Asmirom Hasićem potpisali predstavnici 160 mikro, malih i srednjih preduzeća.

Radi se o realizaciji Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava sa pozicije Podrška razvoja Kantona za 2020. Prema Konačnoj rang listi korisnika sredstava, Ministarstvo je, kako bi proširilo obuhvat i ravnomjerno stimuliralo razvoj većeg broja preduzeća, svim korisnicima koji su ispunjavali kriterije Javnog poziva odobrilo traženi, odnosno maksimalan iznos od 7.057,00 KM za mikro, 15.000,00 KM za mala i 30.000,00 KM za srednja preduzeća.

Kriteriji za prijavu na ovaj javni poziv bili su da kompanije imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa, pozitivno poslovanje u prethodnom periodu.

"Nastojali smo da uprostimo proceduru prijave na ovaj javni poziv, da privrednici sa nekoliko potvrda apliciraju za ova sredstva. Prilikom obrade aplikacija, zbog nešto većeg broja prijava, vidjeli smo da nećemo moći zadovoljiti sve u onom iznosu koliko smo to prvobitno planirali te smo u određenoj, manjoj mjeri, umanjili iznos odobrenih sredstava. Time smo povećali obuhvat i omogućili da svi aplikanti koji su ispunili uslove javnog poziva učestvuju i u raspodjeli sredstava, te da time svi budu zadovoljni“, kazao je ministar Hasić, te dodao da je ove godine, u odnosu na prošlu, Ministarstvo privrede ovu budžetsku poziciju povećalo za više od dva miliona KM i time, u ovo teško vrijeme, dodatno pomoglo privredu našeg kantona.

"Ovim sredstvima kompanija wirac.net zaokružit će jednu investicijsku cjelinu u 2020.godini. Ujedno ćemo proširiti kapacitete za novo upošljavanje u slijedećoj godini“, kazao je predstavnik kompanije Wirac.net iz Gračanice Nusret Vehabović, te se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona i Ministarstvu privrede na realizaciji ovog programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti