Firma Su-Ad iz Živinica pravi prvo domaće vatrogasno vozilo od 18 tona (VIDEO)

07.12.2020. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Firma Su-Ad iz Živinica pravi prvo domaće vatrogasno vozilo od 18 tona (VIDEO)

Suad Bešlić se iz Njemačke gdje je radio kao inžinjer mašinstva vratio u BIH 2017. godine.

Suad Bešlić se iz Njemačke gdje je radio kao inžinjer mašinstva vratio u BIH 2017. godine. U Živinicama je pokrenuo posao pravljenja i montaže vatrogasnoih vozila. U posao je ušao sa investitorima iz Njemačke, koji su se nakon godinu dana povukli iz posla. Bešliću su ponudili da se i on vrati u Njemačku i radi tamo, što je on odbio.

Nakon poslovnog kraha sa njemačkim kooperatntima i investitorima u biznis, Suad Bešlić odlučuje da u posao uđe samostalno, zaposlio je 15 radnika i u BIH okrenuo novu životnu stranicu.

"Nudili su oni meni zaista da se vratim u Njemačku da vodim gore firmu i da živim gore. Ali ja nisam htio, ne mogu cijeli život pravit početke. Ja sam došao u BiH, rekao sam radnicima idemo dalje sami. Taj ponovni početak u BiH je bio težak ali hvala Bogu isplivali smo iz toga i sad gazimo naprijed", kaže Saud Bešlić, vlasnik firme Su-Ad Živinice.

Bešlićeva firma zapošljava 16 radnika, bavi se proizvodnjom vatrogasnih vozila, do sada isključivo za izvoz, ali ima interesanata i u našoj zemlji.

"Trenutno radimo nadogradnje za MUP vozila u Hrvatskoj preko jedne firme imamo tu posao do juna naredne godine. Ali radimo upravo naše prvo BH vozilo od 18 tona, prvi puta će biti proizvedeno u BIH za grad Srebrenik", rekao nam je Bešlić.

Najveći broj uposlenih je mašinske struke. Inžinjeri, metalostrugari, varioci. Zadovoljni su poslom ali i uslovima rada.

Senaid Barčić, uposlenik firme Su-Ad poručio je da kada čovjek hoće da nauči, onda i nauči.

"Nije bitno koji je posao u pitanju, barem za mene nije bio problem", kaže Barčić.

Šta kažu ostali radnici kao i šta kaže vlasnik firme zašto se nije vratio u Njemačku pogledajte u prilogu O Kanala. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti