Bosnaplast primjer uspješne privatizacije i bh. lider u proizvodnji PET ambalaže

08.12.2020. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Bosnaplast primjer uspješne privatizacije i bh. lider u proizvodnji PET ambalaže
OTVORI GALERIJU

Poduzeće Bosnaplast d.o.o. danas posluje pod okriljem Opal Grupe unutar koje, pored proizvodnje plastičnih masa, uspješno posluju djelatnosti turizma, ugostiteljstva i trgovine.

Bh. poduzeće Bosnaplast jedan je od rijetki pozitivni primjer tranzicije kapitala iz društvenog vlasništva u privatnu svojinu na području Unsko-sanskog kantona pa i cijele BiH.

Još veći raritet je činjenica da je poduzeće uspješno privatizirano od strane grupacije koja je osnovana i čiju su vlasnici na Unsko-sanskom kantonu te da poduzeće nije mjenjalo svoju djelatnost od svog osnivanja, dakle već skoro 60 godina.

U julu mjesecu 2002. godine Bosnaplast je uspješno privatiziran te se započelo sa pokretanjem proizvodnje, rekonstrukcijom i modernizacijom.

Poduzeće Bosnaplast d.o.o. danas posluje pod okriljem Opal Grupe unutar koje, pored proizvodnje plastičnih masa, uspješno posluju djelatnosti turizma, ugostiteljstva i trgovine.

Nihad Šušnjar, direktor Bosnaplasta za Akta.ba je kazao da je novi vlasnik pored održavanja postojećeg obima proizvodnje uložio značajana sredstva u modernizaciju proizvodnog procesa, obezbjeđenje novih tehnologija te penetraciju na nova tržišta.

“Kako je Bosanski Petrovac mala, nerazvijena opština, heterogene nacionalne strukture stanovništva, tako je i u proizvodnom i administrativnom dijelu poduzeća Bosnaplast zastupljena šarolika spolna i nacionalna struktura, što s ponosom ističemo. Danas oko 30 posto radne snage Bosnaplasta čine žene”, kaže Šušnjar.

PROIZVODNJA PLASTIČNIH MASA

Poduzeće Bosnaplast d.d. osnovano je 1960. godine, sa programom prerade plastičnih masa i izradom bravarske galanterije.

Tokom prvih trideset godina postojanja imao je vodeću ulogu u proizvodnji plastične ambalaže i tehničke robe na području bivše Jugoslavije, najviše proizvoda poduzeće je proizvodilo za šumarstvo, prehrambenu, građevinsku i hemijsku industriju.

Proizvodni program fabrike bio je baziran na preradi plastičnih masa postupcima injekcionog brizganja termoplasta velike i srednje mase (PP, HDPE)  te brizganjem i puhanjem PET-a (Polyethylene Terephthalate).

“Danas je poduzeće Bosnaplast moderna kompanija koja se fokusirala na proizvodnju plastičnih masa postupcima brizganja i puhanja  PET-a. Sirovinu (PET granule) poduzeće nabavlja na međunarodnom tržištu roba (Commodity market). Dobavljači naše sirovine nalaze se u Belgiji i Kini. Gotove proizvode naša kompanija plasira domaćim i međunarodnim poduzećima u prehrambenoj i hemijskoj industriji. Proizvodnja se obavlja na mašinama Netstal, Krupp i Haitian sa alatima proizvođača Otto Hofstetter”, pojašnjava Šušnjar.

Kako kaže uposlenici firme imaju veliko iskustvo u preradi plastičnih masa a usvojena znanja garantiraju neometanu proizvodnju i kratko vrijeme za potrebne servise.

Njihove proizvode danas koriste najveća poduzeća prehrambene i hemijske industrije iz BiH i susjednih zemalja.

Trenutno, prema procjenama i saznanjima sa tržišta, Bosnaplast d.o.o. zadovoljava oko 25 posto potreba tržišta BiH PET ambalažom, te izvozi značajnu količinu proizvoda poduzećima unutar prehrambene industrije u regiji.

PANDEMIJA OTEŽALA POJEDINE PROCESE

U vremenu pandemije poduzeli su sve potrebne mjere, zadatke i aktivnosti kako bi poduzeće Bosnaplast d.o.o. nastavilo  sa svojom osnovnom djelatnošću pod izmjenjenim uvjetima i načinu rada uz prilagodbu uvjeta rada i poslovanja za vrijeme trajanja stanje prirodne nesreće.

Kako bi se spriječio fizički kontakt i smanjio potencijalni rizik od zaraze donošena je odluka o formiranju dva tima koji su odvojeno, bez fizičkog susretanja rukovodili i radili u poduzeću.

Poduzeće Bosnaplast posluje u specifičnom ekosistemu. Sirovina se nabavlja na međunarodnom tržištu roba, u prekookeanskim zemljama, za prijevoz robe koristi se morski te drumski saobraćaj, rokovi isporuke traju do 120 dana.

"Kupci naših proizvoda su poduzeća unutar prehrambene i hemijske industrije u BiH te zemljama okruženja. Dakle, radi se o procesima koji ovise o međunarodnom protoku roba. Naravno, u uslovima pandemije svi ovi procesu su bili jako otežani ili potpuno onemogućeni. Osnovni zadatak menadžmenta poduzeća u ovakvim uvjetima je zdravstvena zaštite radnika Bosnaplast-a, očuvanja radnih mjesta te uredno snabdjevanja naših kupaca, prije svih bosanskohercegovačke prehrambene i hemijske industrije”, govori nam Šušnjar.

U poduzeću do danas kaže nije bilo oboljelih radnika niti je bilo otpuštanja radne snage. Iako je došlo je do značajnog smanjenja prihoda poduzeća, poduzeće je nastavilo sa svojom osnovnom djelatnošću. Proizvodni proces je nastavljen, radnici i dalje rade na mašinama, međutim, usljed smanjenja potrošnje odnosno smanjenjog kretanja domaćeg stanovništa i turista došlo je do smanjenja potražnje za njihovim proizvodima.

"U isčekivanju popuštanja djelovanja virusa u BiH i svijetu, uprava i radnici poduzeća Bosnaplast zadnjih mjeseci interno su radili na jačanju unutarnjih kapaciteta poduzeća, inovirali smo naše marketinške alate, kreirali smo novi vizuelni identitet poduzeća te nove kanale komuniciranja s našim kupcima i dobavljačima. Uglavnom, prilagodili smo uvjete života i poslovanja novim okolnostima te se spremali za povratak na normalne uvjete”, kaže Šušnjar.

Zahvaljujući dugoogodišnjoj uspješnoj saradnji te međusobnom razumjevanju partnera osigurali su prolongiranje plaćanja određenih obaveza prije svih kod svoje poslovne banke, zatim kod dobavljača, JP Elektroprivrede BiH te lokalnih partnera.

Šušnjar kaže da su istovremeno identične ustupke i odstupanja od uobičajene poslovne prakse te rokova objezbjedili svim svojim kupcima.

"Smatram da je  kriza izazvana Koronavirusom stavila na test i određene poslovne odnose upravo iz razloga što je globalna ekonomija osjetila ili će osjetiti negativne posljedice krize. Iz istog razloga neminovna je solidarnost kako među samim privrednicima tako i s predstavnicima javnog sektora”, dodao je.

Na pitanje da li je država brzo i efikasno reagirala kada je u pitanju pomoć i podrška privrednim subjektima koji su zbog pomenute krize bili prisiljeni zaustaviti rad ili ga svesti na minimu, Šušnjar kaže da u  ovakvoj situaciji nijedna vlada ne može poslovnoj zajednici nadoknaditi izgubljeno, a što je uslijedilo kao posljedica pandemije koronavirusa. S obzirom na to da u BiH ne možemo koristiti mjere monetarne politike, s fiskalnog aspekta mjere za ublažavanje posljedica krize uglavnom su bile usmjerene u pravcu smanjenja poreznih davanja ili kroz transferna davanja prema radnicima.

"Pod smanjenjem poreznih davanja prvenstveno se misli na subvenciju doprinosa na plate, što po pitanju snage ekonomskog utjecaja ne može dati velike rezultate. Posebno je navedena mjera simbolična kada govorimo o proizvodnim poduzećima kod kojih je trošak radne snage u ukupnim troškovima na manjem nivou”, pojašnjava.

S obzirom na administrativno i institucionalno uređenje Federacije, Vlada FBiH i Parlament FBiH opredijelili su se da pokriju doprinose na iznos minimalne plate svim kompanijama koje su imale pad prometa od 20 posto, a kantonalne vlasti su donosile svoje mjere u cilju pokrivanja dijela minimalnih plata za djelatnosti kojima je bio zabranjen rad.

Međutim, kako Šušnjar navodi, najveći problem predstavlja sporost i u donošenju bilo kakvih mjera pomoći.

"Nakon prvih mjera stabilizacije moraju se donijeti mjere koje će utjecati na povećanje potrošnje, dakle morat će se iznaći mjere podjele novca koje će stimulirati građane na potrošnju, kao što su podjela turističkih vaučera po uzoru na Sloveniju ili podjela novca po svakom djetetu kao u Njemačkoj. Restriktivne zdravstveno-epidemiološke mjere donijele su velike ekonomske gubitke i ogolile komplikovanu administrativnu-političku strukturu zemlje usljed koje je pomoć dosta sporo realizovana ili je bila obavijena koruptivnim radnjama. Krajnje je vrijema da svi nivoi vlasti u BiH shvate razmjere nepogode koja je snašla ionako krhku BH privredu te odlučno djeluju u pravcu stabilizacije stanja“, kaže Šušnjar.

DIVERZIFIKACIJI POSTOJEĆEG PROIZVODNOG PROGRAMA

Strateška odluka menadžmenta poduzeća Bosnaplast d.o.o. za narednih 5 godina jeste tehnološko unaprijeđenje postojećeg proizvodog procesa unutar poduzeća, diverzifikacija postojećeg asortimana proizvoda, izlazak na nova izvozna tržišta te smanjenje troškova proizvodnje kroz energijski efikasnija rješenja.

"Implementacijom predložene strategije bili bi u mogućnosti ponuditi prehrambenoj i hemijskoj industriji BiH i okruženja konkurentan proizvod te postati lideri u proizvodnji PET ambalaže. U BiH postoji relativno slaba konkurencija u ovom segmentu proizvodnje ambalaže te je velike količine ambalaže nabavljaju izvan granica BiH. Evidentno je da postojanje ove vrste proizvodnje i palete proizvoda koje izlaze iz pogona poduzeća Bosnaplast d.o.o., predstavljaju supstituciju uvoza, jer bi u suprotnom predstavnici prehrambene i hemijske industrije posegli za rješenjima iz uvoza", govori Šušnjar.

Trenutno rade na diverzifikaciji postojećeg proizvodnog programa te na projektima unaprijeđenja energijske efikasnosti unutar fabrike. Napori da smanje i racionaliziraju troškove energije u fabrici prepoznali su i podržali predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj te Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK.

Šušnjar kaže da jačanje proizvodnih djelatnosti i razvoj kapaciteta u proizvodnji i prerade plastike, dodatno zapošljavanje u proizvodnim djelatnostima, a posebno zapošljavanje u slabo razvijenim sredinama kakav je Bosanski Petrovac predstavljaju značajan strukturalni napredak za cijeli Unsko sanski kanton a ne samo za njihovu kompaniju.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti