U UIO još nije stigla inicijativa o diferenciranoj stopi PDV-a

10.12.2020. 15:33 / Izvor: SRNA
U UIO još nije stigla inicijativa o diferenciranoj stopi PDV-a

Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje još nije zvanično dostavljena inicijativa za uvođenje još jedne stope PDV-a.

Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ još nije zvanično dostavljena inicijativa za uvođenje još jedne stope PDV-a, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara, povodom inicijative poslanika PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o uvođenju diferencirane stope PDV-a, koja je u tom domu dobila podršku.

Iz ovog ministarstva su dodali da će ova, kao i svaka druga inicijativa koja je upućena Upravnom odboru, biti razmatrana u redovnoj zakonom propisanoj proceduri.

Iz resornog ministarstva su, odgovarajući na pitanje da li bi uvođenje diferencirane stope PDV-a na turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj ugrozilo fiskalnu stabilnost BiH i da li bi na ovaj način u ovim oblastima postigli bolji efekti poslovanja, rekli da je u ovom trenutku nemoguće dati ocjenu o tome.

"Dok se to ne desi, i dok se članovi Upravnog odbora ne upoznaju o cjelovitom sadržaju inicijative, nemoguće je davati bilo kakav komentar jer uvođenje diferencirane stope podrazumijeva ozbiljne analize UIO i njihovu tehničku osposobljenost za drugačiji način obračuna i naplate PDV-a", naveli su iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Podršku poslanika na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma dobila je inicijativa poslanika PDP-a Mire Pekić i Branislava Borenovića, kojom Predstavnički dom obavezuje Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, kojim bi se smanjila stopa PDV-a na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet odsto.

Navedena stopa PDV-a od pet odsto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se do 31. decembra 2022. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti