Investitori domaćih i svjetskih kompanija će podržati mlade inovatore iz BiH

18.12.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Investitori domaćih i svjetskih kompanija će podržati mlade inovatore iz BiH

U protekla 3 mjeseca IEEE, Fondacija budućnosti u BiH i prestižni australski La Trobe univerzitet organizovali su besplatnu obuku za 50 mladih inovatora na temu biznisa.

U protekla 3 mjeseca IEEE, Fondacija budućnosti u BiH i prestižni australski La Trobe univerzitet organizovali su besplatnu obuku za 50 mladih inovatora na temu biznisa, inovacija i razvoja ideja s uspješnim svjetskim stručnjacima iz ovih oblasti. Program je završen u srijedu finalnom ceremonijom i prezentacijama timova pred investitorima. 

Na ceremoniji, koja je zbog pandemije kororavirusa upriličena online, putem Zoom aplikacije, svoje aktivnosti prezentovalo je 10 timova koji su u proteklih 12 sedmica Innovation Nation programa učili o razvijanju poslovnih ideja i upravljanju kompanijama od svjetskih stručnjaka. 

Također, više od 200 učesnika koji su uzeli sudjelovanje u ovom online događaju, imalo je priliku da sazna o preduzetništvu, posebno kroz inspirativnu priču Nedžada Lomigore, bivšeg bh. olimpijca, a današnjeg člana upravnog odbora MIT New York foruma za preduzetništvo. 

Govorio je kako uspjeti na svjetskom nivou.

“Bilo mi je zadovoljstvo slušati sjajne ideje mladih bh. poduzetnika, koji su pokazali sjajno razumijevanje želja krajnjeg korisnika, što je dimenzija koja često nedostaje i startupima iz puno razvijenijih zemalja. Bit će mi zadovoljstvo da svojim djelovanjem podržim neke od ideja i hvala organizatorima na sjajnom događaju, nadam se da će poduzetništvo u BiH još više rasti u budućnosti.” izjavio je Nedžad Lomigora. 

Timovi su predstavili zanimljive ideje poput razvoja aplikacija za učenje engleskog jezika, brzog pronalaska majstora, provjeravanja rokova u supermarketima, sistemskih rješenja za zdraviju ishranu na poslu, te recikliranje i proizvodnju drvenih slamki. 

Odlukom žirija i investitora, tim Eco-Logical je osvojio prvo mjesto sa idejom za proizvodnju drvenih slamki, a u prilog im ide i podatak da EU od 1. januara uvodi zabranu korištenja plastičnih slamki u svim restoranima i kafićima. Drugo mjesto pripalo je timu Mind Track, koji su ponudili aplikaciju koja pomaže sa borbom protiv anksioznosti, dok su kao trećeplasirani završili timovi Green Coins i Radiona, koji su ponudili rješenja nagrađivanja za recikliranje, te aplikaciju za lakši pronalazak majstora za domaćinstvo. 

Investitori dolaze iz 15 različitih organizacija i kompanija širom Bosne i Hercegovine i svijeta, te su odlučili u narednom periodu nastaviti saradnju u vidu finansijskog investiranja i mentorstva za osam timova iz programa. 

"Zadovoljstvo nam je što peti put zaredom organizujemo Innovation Nation, program koji je idejno začet u BiH, a danas se implementira u 11 zemalja svijeta. Smatramo da Bosna i Hercegovina ima mlade ljude koji svojom kreativnošću i poduzetnošću mogu parirati vršnjacima iz najrazvijenih zemalja svijeta i ovim programom im želimo ponuditi platformu putem koje će to moći i dokazati", navode iz Fondacije budućnosti u BiH. 

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini će i u narednim godinama organizovati navedeni program kako bi mladima omogućili sticanje kvalitetnih znanja te mlade podsticali na preduzetničke aktivnosti.

Finalnu ceremoniju možete pogledati na linku

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti