Lukavački izvoznik od 60 miliona KM u velikim projektima

25.12.2020. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Lukavački izvoznik od 60 miliona KM u velikim projektima

Ova firma osim što upošljava 380 radnika, planira uposliti još 50 do kraja godine, no indirektno pomažu rad i 2000 radnika širom Bosne i Hercegovine.

Od 1999. godine u Lukavcu egzistira kompanija FEN koja se bavi proizvodnjom kompletnnog sistema ležaja za spavanje. Kompletnu proizvodnju izvoze na tržište Evropske unije, a trenutno zapopšljavaju 380 ljudi, a u narednom periodu planiraju i povećanje broja zaposlenih. 2014. godine u velikim poplavama ova firma doživjela je velike štete.

"Mi smo imali proizvodnju do poplave nekih 26 miliona maraka izvoza. Poslije poplava držali smo ljude neka tri četiri – mjeseca, dok smo ih mogli plaćati, a poslije toga smo morali otpustiti većinu ljudi. Zahvaljujući kreditu Razvojne banke u oktobru 2014. godine ponovo smo pokrenuli proizvodnju i od tada smo nastavili kontinuirano rasti. Čak smo utrostručili proizvodnju u odnosu na 2014. godinu pa smo tako 2019. godinu završili prihodom sa 56 miliona KM isključivo izvoza", kazao je Mahir Selimović, direktor kompanije FEN BH u video prilogu koji je objavila Razvojna banka FBiH.

Poslije poplava koje su ih bacile na dno FEN Lukavac gradi tri proizvdne hale, i to na upite starih, ali i novih klijenata. Sve to ne bi uspjeli bez sredstava Razvojne banke Federacije BiH, koja im je odobrila kredite.

"Morali smo obnoviti proizvodnju pokrenuti novu, našli smo nove kupce, vratili su nam se stari i konstantno smo rasli. Poslije poplave mi nismo bili u stanju to finansijski da izdržimo i uz pomoć Razvojne banke krenuli smo u izgradnju jedne proizvodne hale koju smo završili 2017. godine. U 2018. smo krenuli novu i ona je gotova i do kraja godine planiramo raditi novu, uradili smo šest, imamo još četiri hiljade kvadrata da završimo", naglasio je Selimović.  

Ova firma osim što upošljava 380 radnika, planira uposliti još 50 do kraja godine, no indirektno pomažu rad i 2000 radnika širom Bosne i Hercegovine.

"Ono što je važno za FEN reći jeste da će novim kreditom omogućit upošljavanje novih 50 radnika i da je to svakako naša najvažnija uloga kao Banke. Još jedna važna činjenica jeste da one imaju preko 200 kooperanata kada je u pitanju nabavka materijala od BH firmi od Olova, Sarajeva, Tuzle i drugih gradova, te za sebe vežu preko 2000 radnih mjesta, jer su siguran kupac od dobavljača konca, spužve, kartona itd ", kazao je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Saradnja između kompanije FEN BH i Razvojne banke Federacije BiH posebna je priča koja traje niz godina.

"Sve ove hale koje vidite i koje ste vidjeli su nastale u zajedničkoj saradnji sa Razvojnom bankom. Od prvog dana su nas pratili kad smo počeli u garaži sa tri čovjeka 98. godine. 
Zahvaljujući njima ponovo smo krenuli sa radom, da njih nije možda ovo ovdje ništa ne bi ni postojalo. I dan danas imamo odličnu zajedničku saradnju i planiramo raditi i nove projekte sa Razvojnom bankom Federacije BiH",
istakao je za kraj Mahir Selimović, direktor kompanije FEN BH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti