ASA Finance podnio zahtjev Konkurencijskom vijeću za preuzimanje Central osiguranja

28.12.2020. 10:20 / Izvor: Akta.ba
ASA Finance podnio zahtjev Konkurencijskom vijeću za preuzimanje Central osiguranja

Central osiguranje je lani imalo ukupnu premiju od 38,22 mil. KM i sa tržišnim udjelom od 6,32 posto zauzimalo je petu poziciju.

Društvo ASA Finance d.d. Sarajevo, većinski vlasnik ASA osiguranja, podnijelo je Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije koja nastaje namjerom kupovine većine dionica u osiguravajućem društvu Central osiguranje d.d. Sarajevo.

Koncentracija će, prema podacima iz prijave, imati efekat na tržištu pružanja usluga neživotnog osiguranja na području Bosne i Hercegovine, navedeno je u informaciji Konkurencijskog vijeća BiH, te su pozvani zainteresirani subjekti koja imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu da dostave pisane primjedbe i mišljenja.

Prije nekoliko dana obznanjeno je da su ASA Osiguranje i Central Osiguranje potpisali ugovor o strateškom partnerstvu s ciljem daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja.

"Zajedničkim partnerstvom ova dva brzorastuća bosanskohercegovačka osiguravajuća društva učinjen je značajan iskorak u procesu konsolidacije i jačanja ovog sektora, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu osiguranja", priopćeno je iz ovih kompanija.

Kako je priopćeno, buduće poslovanje oba društva će biti usmjereno na daljnji razvoj, inovacije i digitalna rješenja prilagođena potrebama tržišta.

ASA Finance 66,67 postotni je vlasnik ASA Osiguranja dok ostatak udjela pripada reogisuravatelju Bosna RE 20 psoto i ZIF-u Prevent Invest 13,34 posto. Vlasnici Central osiguranja su CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak sa 70 posto i CENTAR GRADNJA d.o.o. Široki Brijeg sa 30 posto.

U prošloj godini ASA osiguranje ostvarilo je ukupnu zaračunatu bruto premiju od 31,93 milijuna KM i sa tržišnim udjelom na nivou BiH od 5,28 posto bilo je osmi najveći osiguravatelj.

Central osiguranje je lani imalo ukupnu premiju od 38,22 mil. KM i sa tržišnim udjelom od 6,32 posto zauzimalo je petu poziciju.

Kombinirana premija dva osiguravatelja koji su ušli u strateško partnerstvo stvara novog velikog igrača na tržištu osiguranja uz već postojeće grupacije okupljene oko Agramovih društava u BiH (Adriatic osiguranje Sarajevo i Euroherc osiguranje Sarajevo), VIG-ovih podružnica (VIG osiguranje Banja Luka i Vienna osiguranje Sarajevo) i Graweovih društava u BiH (Grawe osiguranje Banja Luka i Grawe osiguranje Sarajevo).

Central osiguranje je 2018. bilo sklopilo okvirni sporazum sa Croatia osiguranjem, ali je hrvatski osiguravatelj odustao od kupnje sarajevskog društva iako je transakcija bila dobila i odobrenje Konkurencijskog vijeća BiH.

ASA Finance, financijska divizija ASA grupacije, u ovoj godini preuzeo je većinsko vlasništvo u Vakufskoj banci, ova transakcija je zaključena ali pripajanje nije budući da ga koči nepostojanje Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Izvor: osiguranje.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti